Iranier protesterar i huvudstaden Teheran den 27 oktober. Foto: Middle East Images/AP/TT

Polischefer sparkas efter dödligt våld i Iran

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamheterna fortsätter i Iran. Under fredagen sköts en person till döds och 14 skadades i staden Zahedan, enligt den statliga iranska nyhetsbyrån Irna.

Tidigare uppgav regimen att man sparkar två polischefer efter det besinningslösa våldet mot demonstranter i Zahedan.

De senaste dagarna har landets säkerhetsstyrkor slagit ned hårt mot sörjande som samlats för att hedra några av de som dödats under protestvågen i Iran, däribland Mahsa Amini, Nika Shakarami och Ismail Mauludi.

Enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights har minst 140 människor dödats sedan protesterna inleddes i september, efter att 22-åriga Mahsa Amini avlidit i den hårdföra iranska moralpolisens förvar.

Enligt polisen fick Amini hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet.

Ytterligare över 90 människor dödades i en separat händelse i den sydostliga staden Zahedan i slutet av september, då människor samlades i protester efter rapporter om att en polis våldtagit en tonårig flicka.

På fredagen rapporterar den statliga iranska nyhetsbyrån Irna att stadens polischef samt ytterligare en chef inom poliskåren har sparkats på grund av oaktsamhet och ”oskyldiga civila dödsfall” i Zahedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.