Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arvin Khoshnood, statsvetare, listar tre olika reaktioner i Iran efter attacken mot Israel: Vill inte ha krig. Foto: Reuters

Iranska regimen hånas på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Irans robotattack mot Israel hånas på sociala medier och vissa hoppas att konflikten ska eskalera – för att få den iranska regimen på fall. Det säger Irankännaren och statsvetaren Arvin Khoshnood.

Irans regim har beskrivit helgens attack mot Israel som lyckad – medan Israel säger att 99 procent av luftangreppet stoppats.

– Regimen och dess anhängare anser att de åstadkommit stora skador mot Israel, säger Arvin Khoshnood

Khoshnood menar att många regimkritiska iranier hånar och kritiserar attacken.

– De visar sympatier mot Israel och dess medborgare. Man menar att det är Islamiska regimen som ligger bakom det mesta av problematiken i Mellanöstern.

Iranska regimens underrättelsetjänst har uppmanat medborgare att ange dem som visar stöd för Israel. Kritiken tycks dock inte ha kunnat stoppas, varken av underrättelsetjänstens uttalade eller av det faktum att de flesta stora sociala mediejättar är blockerade i Iran.

Under söndagen blossade hashtagen ”IraniansStandWithIsrael” upp på plattformen X. Drygt 30 procent av inläggen uppges ha postats från iranska konton, skriver Sky News.

Vissa hoppas på israeliskt svar

Det finns enligt Arvin Khoshnood en mindre andel iranier som hoppas på att Israel ska svara på Irans attack. De ser ett potentiellt svar från Israels håll som en möjlighet att störta den Iranska regimen.

– En del ser det som att Israel ska rädda iranierna. Israels militär och politiska ledning har varit väldigt tydliga och varit ute med information riktad till det iranska folket – att måltavlan är Islamiska republiken.

Khoshnoods bedömning är dock att majoriteten av iranierna anser att ett krig skulle ha förödande konsekvenser för landet.

– Regimen skulle också kunna utnyttja kriget till att avrätta politiska opponenter som sitter i fängelset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.