Foto: TT

IS radiostation hyllar Parisattacken

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen Islamiska statens (IS) radiostation al-Bayan hyllar attacken mot franska satirtidningen Charlie Hebdo. Samtidigt tar gruppens gren i Libyen på sig mordet på två tunisiska journalister.

”Jihadistiska hjältar har dödat tolv journalister som arbetade för den franska tidningen Charlie Hebdo och skadat ytterligare tio, för att hämnas profeten Muhammed”, heter det i uttalandet enligt nyhetsbyrån AFP.

I själva verket var det åtta av de dödade som var journalister. Av de fyra andra var två poliser.

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för dådet men gärningsmännen ropade vid attacken att de ”hämnats profeten”.

Möjlig koppling mellan de misstänkta och IS

Den franske experten Jean-Pierre Filiu pekar dock på en möjlig koppling mellan de misstänkta i Paris och IS via Boubaker al-Hakim, en fransk-tunisisk IS-medlem som 2013 mördade två tunisiska politiker. al-Hakim var del av samma jihadistiska rekryteringsnätverk som den nu misstänkte Chérif Kouachi, som i mitten på 2000-talet skickade stridande till al-Qaida i Irak.

IS libyska gren säger sig samtidigt ha dödat två tunisiska journalister som försvann i september, Sofiene Chourabi och Nadhir Ktar.

IS har med sin brutalitet och extremt stränga tolkning av islamiska lag spridit skräck i främst Irak och Syrien. IS radikala ideologi ligger långt utanför den sunnimuslimska huvudfåran, och har fördömts i princip unisont av resten av världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.