Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mellanösternexperten Anders Persson förklara Israels beslut i videon. Foto: TT/AFP

Israel röstar igenom lag som kan stoppa Al Jazeera

Uppdaterad
Publicerad

Israeliska Knesset har röstat igenom en lag som kan stoppa den qatariska tv-kanalen Al Jazeera att sända i landet. Ett beslut som kan påverka demokratin, enligt Mellanösternexperten och statsvetaren Anders Persson.

– Israel tillhör ett av de länder som tappat väldigt mycket i olika demokratirankningar, säger han.

Lagen som röstades igenom under måndagen låter premiärministern eller kommunikationsministern ta beslut om att stänga ner utländska nyhetskanaler om de tros utgöra en ”reell risk för landets säkerhet”.

Medierna kan stängas ner i 45 dagar och därefter omprövas beslutet. Lagen ska gälla tills slutet av juli eller tills ”större militära operationer i Gaza avslutas”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare sagt att han ska stänga ner ”terrorkanalen” Al Jazeera om lagen röstades igenom.

Vita huset reagerar

Amerikanska Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre har sagt att uppgifterna om att stänga ner Al Jazeera är ”bekymrande”.

Svenska Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson säger till SVT Nyheter att det Israel gör nu kan vara ett steg på vägen mot att montera ned demokratin.

– Att förbjuda medier är en mycket farlig väg. Det är bekvämt att tysta kritiker. Den som väl klivit upp på den stigen kan lockas att gå väldigt långt. Pressfriheten är central del av demokratin och detta är en mycket oroväckande, säger han.

Hör mer om varför Knesset röstat igenom lagen och hur det kan påverka rapporteringen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.