Palestinier som protesterar flyr undan tårgas som avfyras av Israeliska soldater. Under fredagen skadades även tio personer i ett israeliskt flyganfall. Foto: AP

Israeliskt flyganfall mot Gaza – tio skadade

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer ska ha skadats i ett Israeliskt flyganfall mot olika mål i Gaza. Det rapporterar palestinska medier, enligt AFP.

Flyganfallet kommer efter dagens våldsamheter mellan israeler och palestinier både i Gaza och på Västbanken.

Enligt CNN hävdar Israeliska försvarsstyrkor att flyganfallet var ett svar på två projektiler som avfyrats från Gaza mot Israeliska mål.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Konflikten mellan israeler och palestinier trappades upp tidigare i veckan efter att USA:s president Donald Trump meddelade att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och att man tänker flytta USA:s ambassad dit.

Efter fredagsbönen började hundratals palestinska demonstranter drabba samman med israeliska säkerhetsstyrkor i bland annat städerna Hebron och Ramallah på Västbanken.

Palestinier ihjälskjuten

Under protesterna har demonstranterna kastat sten och soldaterna har besvarat våldet med tårgasgranater och gummikulor. I Jerusalems gamla stad har ett 50-tal poliser tryckt tillbaka omkring 200 demonstranter, sparkat och slagit dem med batonger.

Israeliska soldater har skjutit ihjäl en palestinier vid gränsen till Gazaremsan, rapporterar det palestinska hälsodepartementet enligt AFP. Senare på kvällen kom uppgifter om ytterligare ett dödsoffer.

Tusentals människor har begett sig från moskéerna ut på gatorna för att visa sitt missnöje med beskedet från Trump-administrationen att den amerikanska ambassaden ska flyttas till det som USA hädanefter tänker betrakta som Israels huvudstad: Jerusalem.

Protester tidigare

Staden Jerusalem är för muslimer den tredje heligaste staden efter Mecka och Medina i Saudiaarabien. Palestinierna anser att den östra delen av staden tillhör dem, och det är därför man inte kan acceptera att omvärlden betraktar Jerusalem som huvudstad i Israel.

Anti-amerikanska protester har tidigare under fredagen även förekommit i bland annat Egypten, Turkiet, Jordanien, Indien och Pakistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet