Protesterna mot regimen i Israel har pågått sedan januari. Foto: TT

Nya omröstningar väntar om kontroversiellt lagförslag i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Det kontroversiella lagförslaget om att stärka parlamentets makt i Israel röstades på måndagen igenom i Knesset. Men för att lagen ska bli verklighet krävs ytterligare två omröstningar.

– I våras stoppades andra kontroversiella lagförslag på grund av protesterna. Man kan tänka sig att det blir något liknande den här gången, säger Anders Persson, forskare inom Israel-Palestina-konflikten.

Israels parlament Knesset röstade under måndagen igenom det lagförslag som vållat massiva protester i landet. Enligt Anders Persson, lektor i statsvetenskap och Mellanösternexpert vid Linnéuniversitetet, går proteströrelsen nu in i nästa fas.

Den första omröstningen behandlar den del som rör rimlighetsprincipen. Det handlar om att domstolar, inklusive högsta domstolen, inte ska kunna hänvisa till den principen för att köra över beslut fattade av lagstiftare.

– Poängen är att regeringen vill öka sin egen makt genom att minska grindvakters makt och på så vis underminera rättsstaten, säger Anders Persson.

De tidigare reformerna som stoppades har kritiserats för att vara odemokratisk och riskerar att leda till mer korruption.

– Demokratin urholkas på det här sättet med små, obskyra manövrar för att kontrollera staten och medier.

Expert: Påminner om Ungern och Polen

Högerkoalitionen hävdar å sin sida att de inte kan genomföra sin politik för att icke-valda byråkrater försöker stoppa lagförslagen, enligt Anders Persson.

– Framför allt är det en fin linje till att tappa liberala aspekter. Det är en liknande situation som vi har sett i Ungern och Polen där regeringen tar över rättsväsendet.

Flaggar för stora protester

Eftersom förslaget röstas igenom under måndagen som förväntat kommer justitieutskottets ordförande att kalla till möte på tisdagen för att förbereda den andra och tredje omröstningen.

Parlamentet stänger för sommaruppehåll 30 juli och därför vill den styrande koalitionen att beslut ska fattas snarast.

Samtidigt väntas protesterna intensifieras under tisdagen om nästa steg i lagstiftningsprocessen tas. Proteströrelsen flaggar för att de kommer att blockera viktig infrastruktur och genomföra storskaliga protester som påverkar Ben Gurion-flygplatsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det pågår massiva protester i Israel – anledning är ett kritiserat lagförslag som bland annat skulle skydda den korruptionsåtalade premiärministern Benjamin Netanyahu från att avsättas. Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.