Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kan inte sitta i fängelse med vanliga fångar, för då beter de sig som ett virus”, det säger Giovanni Tartaglia Polcini, en av Italiens främsta maffiaexperter. Foto: SVT/Storyblocks

Italienska maffiaexperten: Så här bekämpar man gängen

Uppdaterad
Publicerad

Stärk vittnesskydden och sikta in er på pengarna. Det säger Giovanni Tartaglia Polcini, en av Italiens främsta maffiaexperter, är några är de viktiga sätten som finns för att komma åt den organiserade brottsligheten.

– Där det finns en sjukdom är den bästa behandlingen densamma i hela världen. Och vi i Italien har en plikt att dela med oss av vad vi lärt.

Giovanni Tartaglia Polcini har tidigare i över 20 år varit verksam som åklagare i Napoli och arbetar numera med internationellt arbete mot organiserad brottslighet och korruption.

Italien har länge varit drabbat av omfattande illegala strukturer och maffiaverksamhet, inte minst i Sicilien. På senare år har dock den sicilianska maffians inflytande minskat och antalet våldsdåd har varit relativt få.

Till framgångsfaktorerna hör bland annat en bred politisk enighet så myndigheterna kan arbeta långsiktigt och inte minst att slå mot maffian där det känns: Pengarna.

– Den organiserade brottslighetens verkliga makt är pengarna, inte vapnen. Den verkliga makten som ger dem möjligheten att slå rötter i samhället är den ekonomiska, säger han.

Hör honom lista fem viktiga framgångsfaktorer för att komma åt gängen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.