Italienska valarbetare i Rozzano nära Milano förbereder valsedlar inför söndagens val. Foto: TT

Italienska valet kan bli ett val utan vinnare

Publicerad

På söndag är det val i Italien. Folket ska välja sin 66:e regering sedan andra världskrigets slut. Men ett nytt valsystem och ett ovanligt jämt startfält gör att Italien riskerar att stå utan ett regeringsalternativ när rösterna räknats.

I år testas för första gången en ny lag som förändrar fördelningen av platserna i parlamentet. Det är ett komplicerat system där man använder både ett proportionellt valsystem och ett majoritetsvalsystem. Ett resultat av lagen är att det nu krävs fler röster för att få majoritet i parlamentet och därmed kunna bilda regering.

Blockera Femstjärnerörelsen

Enligt statsvetaren Massimiliano Panarari på Luiss-Universitet i Rom är lagen en ogenomtänkt kompromiss och att den gick igenom var främst för att en majoritet av de Italienska partierna ville göra det svårare för Italiens just nu största parti Femstjärnerörelsen (M5S) att bilda regering.

Val i Italien 2018

– Det populistiska partiet M5S som är djupt etablissemangskritiskt har från sin start tydliggjort att man inte kommer att sätta sig i någon samlingsregering och även om partiet blir störst så är det med det nya systemet långt ifrån att få egen majoritet, säger Massimiliano Panarari.

Ingen får majoritet

Risken är dock att den nya lagen kommer att lämna landet helt utan regeringsalternativ. För enligt de sista opinionsundersökningarna hade inte heller M5S:s motståndare, som består av en höger- respektive vänsterkoalition, tillräckligt med röster för att bilda regering.

M5S har cirka 28 procent av rösterna medan Vänstern, bestående av det nuvarande regeringspartiet Demokratiska partiet (PD) tillsammans med sina stödpartier har cirka 27 procent. De enda som eventuellt skulle kunna få egen majoritet är Högern bestående av Berlusconis Forza Italia och de två populistiska och nationalistiska partierna Lega och Italiens bröder som har drygt 34 procent.

Osäker utgång lett till politisk spel

Väljarundersökningarna är dock mycket osäkra. I Italien görs de fortfarande genom telefonsamtal till enbart fasta telefoner, något som påverkar urvalet markant. Utöver det har cirka 40 procent av väljarna inte bestämt sig.

Men den osäkra situationen har redan lett till ett politiskt spel med diverse oheliga allianser. Under den senaste veckan har till och med Femstjärnerörelsen antytt att de trots allt kanske kan inleda ett samarbete med andra partier.

Enligt Massimiliano Panarari är de två troligaste alternativen en bred allians mellan Silvio Berlusconis Forza Italia och det socialdemokratiska nuvarande regeringspartiet PD, eller att Högern slutligen får egen majoritet och kan bilda regering.

– Annars är risken stor för att Italien kommer vakna utan regering måndag morgon, säger han.

Tre alternativ till valutgången, enligt statsvetaren Panarari

1. En bred allians mellan högerpartiet Forza Italia och det socialdemokratiska PD samt eventuellt deras stödpartier. Förmodligen skulle en sådan regering bara sitta vid makten under en kort period för att undvika instabilitet och för att kunna lägga fram en ny lag om fördelningen av platserna i parlamentet. Därefter skulle det bli nyval.

2. Inget parti eller allians får tillräckligt med röster. Landets president skulle då få i uppgift att hitta en kreativ lösning. Möjligtvis kommer landets nuvarande premiärminister att sitta kvar vid makten under en övergångsperiod. Men med stor sannolikhet skulle det behövas ett nyval inom en snar framtid.

3. Högern får tillräckligt med röster för att skapa regering. Redan nu har det uppstått sprickor i den här gruppen. Forza Italia som över tiden glidit allt mer mot mittten har tydliggjort att de är ett EU-vänligt parti medan de nationalistiska och populistiska Lega och Italiens bröder är både djupt EU-skeptiska och invandringskritiska.

Lyckas de hålla sams under Berslusonis kommando så kommer den Italienska politiken förmodligen inte att förändras markant. Om Legas ledare Matteo Salvini får mest inflytande i gruppen så kommer Italien gå i samma riktning som Ungern och Polen. Risken är då att Forza Italia drar sig ur samarbetet och det blir nyval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Italien 2018

Mer i ämnet