Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så produceras köttfria produkter – investeraren Carl Fritjofsson listar tre sätt: ”Vi kommer kunna äta kött från djur som lever” Foto: Fredrik Sandberg/TT/AP Photo/Elise Amendola/TT

Ny italiensk lag: Förbud mot labbodlat kött

Uppdaterad
Publicerad

Italiens regering har godkänt ett lagförslag som förbjuder produktionen och användandet av labbodlade livsmedel och foder, skriver La Stampa. Syftet är att skydda den italienska jordbruks- och livsmedelsindustrin.

– Vi tycker inte att laboratorieprodukter garanterar kvaliteten, välbefinnandet och skyddandet av vår kultur och tradition, säger jordbruksminister Francesco Lollobrigida.

Lagförslaget, som godkändes av den italienska regeringen under tisdagskvällen, förbjuder den italienska industrin från att producera mat eller foder från ”cellkulturer eller vävnader som härstammar från ryggradsdjur”, skriver Reuters.

Italiens nationalistiska styre, lett av premiärminister Giorgia Meloni, har lovat att skydda den italienska matindustrin från tekniska innovationer som anses vara skadliga. Enligt jordbruksminister Francesco Lollobrigida hotar labbodlade produkter den traditionella länken mellan jordbruk och mat.

Klimatkrisen

Enligt en undersökning är en majoritet av italienarna, 84 procent, emot laboratorieodlad mat, skriver den italienska mattidningen Italia a Tavola.

Kan tvingas böta hundratusentals kronor

Den som bryter mot den nya lagen kan tvingas böta upp till 60 000 euro, drygt 670 000 kronor, och riskerar att få sin fabrik nedstängd eller att bli av med rätten till offentlig finansiering i upp till tre år.

Lagen kritiseras dock bland annat av djurrättsgrupper och organisationer som är för labbodlad mat.

– Om lagen godkänns kommer den hindra den ekonomiska potentialen för detta framväxande fält i Italien, samt hålla tillbaka vetenskapliga framsteg och  insatser för att begränsa klimatförändringar”, har Alice Ravenscroft, på The good food institute Europe, sagt tidigare till Reuters.

I sin kamp mot okonventionell mat vill den italienska regeringen även att informationsetiketter ska läggas på produkter som innehåller eller är gjorda av insekter. Detta efter att en debatt blossat upp om användandet av mjöl gjort på syrsor.

Nu väntar en omröstning i det italienska parlamentet innan lagen kan börja gälla.

Se mer om hur labbodlad mat skapas i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet