Sydafrikas president Jacob Zuma är granne med Zimbabwes ledare Robert Mugabe. Foto: TT

Jacob Zuma fick palats i Dubai – granne med Robert Mugabe

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har Sydafrika skakats av nya massiva korruptionsskandaler kring president Jacob Zuma. Detta efter att en visselblåsare har läckt hundratusentals mejl från en mäktig finansfamilj.

Nu visar det sig att presidenten har fått ett mindre palats i Dubai av familjen. 

Finansfamiljen Gupta har länge hävdats ha ett stort inflytande över politiken i Sydafrika, genom den nära kontakten med Jacob Zuma. SVT Nyheter rapporterade nyligen om en enorm korruptionsskandal som uppdagats genom läckta mejl från finansfamiljen.

LÄS MER: Zuma anklagas för att ha kapat hela statsapparaten

Ett mindre palats

Nu kommer nya avslöjanden. Familjen Gupta ska ha skänkt ett mindre palats till Zuma i Dubai till ett värde av ungefär 210 miljoner svenska kronor. Granne är ingen mindre än Zimbabwes president Robert Mugabe. Även han anklagad för korruption. 

Zumas palats ska, enligt tidningen Sunday Times, innehålla 10 sovrum, 13 badrum och ett garage med plats för 11 bilar.

Ses som en bakdörr

Här i Sydafrika ses Jacob Zumas nya hem i Dubai som en bakdörr, i fall korruptionsanklagelserna skulle komma ikapp honom och hota hans tillvaro i landet. 

Det är journalistgruppen amaBhungane som står för avslöjandet. I Sydafrika publiceras skandalerna tätt under hashtaggen #Guptaleaks.

LÄS MER: Sydafrika i massprotest mot Zuma

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.