Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Manuel Royer, Iman Tahbaz/SVT

”Jag vet inte om vi kommer att hinna innan det värsta händer”

Uppdaterad
Publicerad

Han har varit USA:s utrikesminister, presidentkandidat och är nu president Bidens klimatsändebud. John Kerry reser ständigt mellan jordens huvudstäder för att förhandla med motvilliga länder att ansluta sig till målen om snabba utsläppsminskningar. Men när SVT träffar honom för en exklusiv intervju på Stockholm +50-mötet är han frustrerad.

– Klimatförhandlingarna i Glasgow ledde fram till löften som skulle kunna begränsa den globala uppvärmningen till 1,8 grader. Det är inte perfekt men det är acceptabelt, men det som är frustrerande är att jag inte vet om vi kommer att hinna. Jag är övertygad om att vi en dag kommer att leva i den fossilfria ekonomin men frågan är om detta hinner ske innan det värsta har hänt (av klimatkrisen konsekvenser).

Det är mycket som kärvar i den globala gröna omställningen bort från fossila bränslen. Användningen av fossila bränslen ökar. Enligt Reuters beslöt oljesammanslutningen OPEC i dag att öka utvinningen av olja med 648 000 fat om dagen under juli och augusti.

Försvarar kolutvinning

USA kommer i år att öka sin kolutvinning med tre procent. John Kerry anser att det i det korta perspektivet är nödvändigt. Han försvarar också att president Biden under sitt första år som president delade ut fler tillstånd att prospektera nya olje-och gasfält än vad president Trump gjorde under hela sin mandatperiod.

– Det krävs en ökning av produktionen för att stabilisera priserna. Det är en konsekvens av kriget i Ukraina. Men det är inte en fribiljett att släppa ut mer, koldioxiden måste fångas in och lagras, det är ett ansvar som följer när man förbränner fossila bränslen.

Tekniska investeringar

Samtidigt måste politiker hjälpa näringslivet att göra tekniska investeringar och bidra med hjälp av ekonomiska styrmedel. Och han anser att det är för tidigt att konstatera att den globala klimatpolitiken har misslyckats. Användningen av fossila bränslen måste ses som en parentes, anser John Kerry.

– Först 2030 kan vi vet om vi har lyckats, då är det är dags att göra en avstämning, då måste utsläppen ha minskat med 45 procent. Och jag tror att vi är handlingskraftiga nog att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.