James Savage, grundare av nyhetsnätverket The Local. Foto: The Local

James Savage analys av brittiska valet: ”Folk har valt en väg framåt”

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnson har fått en större majoritet än vad man trodde innan valet i Storbritannien. Grundaren av The Local, James Savage, är förvånad över jordskredssegern för Tories.
– Det var väntat att Tories skulle bli störst och få majoritet, men jag är förvånad över att majoriteten är så stor, säger Savage.

James Savage är även förvånad över Labours stora kollaps, men tror att det till stor del beror på att Jeremy Corbyn varit så otydlig i sitt budskap kring Brexit.

– Boris hade ett tydligt budskap och folk är extremt trötta på brexit. Corbyn var mindre tydlig. Hans linje hade betytt mer bråk och mer osäkerhet. Folk har valt en väg framåt, säger Savage till Morgonstudion.

The Local-grundaren pekar även på att Corbyns valplattform var för långt åt vänster, och att ”distansen mellan storstads-, vänsterradikala Corbyn och den upplevda verkligheten bland folk ute på landet var för stor”.

Nu väntar Brexit

Brexit kommer nu att genomföras och Storbritannien kommer att lämna EU den sista januari nästa år.

– Brexit kommer att ske med Boris Johnsons avtal. Det som är intressant är vad som händer därefter. I och med att Boris Johnson har en stor majoritet så har han en stor frihet att forma det framtida avtalet med EU och vi vet inte om han kommer välja en mjuk eller hård väg, säger Savage och fortsätter.

– Vi vet att det finns människor inom partiet som vill ha en mjuk brexit men också människor som vill dra honom därifrån.

Han pratar om en enad nation, vad innebär det?

– En enad nation kan tolkas olika, när konservativa använder en enad nation så är det mer ur en liberalkonservatistisk syn. Det vill säga en konservatism som är mer i mitten. Det kan komma att betyda att Boris Johnson vill regera Storbritannien från mitten.

Tories backar i Skottland

Tories tog flera Labour-fästen runt om i Storbritannien och fick en tydlig majoritet. Men i Skottland backade partierna som förespråkar en enad union med England, till förmån för det mer EU-vänliga Skotska nationalistpartiet, SNP.

– SNP har gått starkt framåt i Skottland. Unionistpartierna är nästan helt uträknade i Skottland och Tories har backat i landet. Det är allvarligt för framtiden i unionen, förklarar Savage.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brittiska parlamentsvalet 2019

Mer i ämnet