Det ser ut att bli ett superjämnt val i Estland. Foto: Reuters/TT

Jämnt mellan partierna i Estland

Publicerad

Söndagens parlamentsval i Estland ser ut att bli en jämn kamp mellan de två största partierna. Estniska reformpartiet (RE) är en stark utmanare till styrande Centerpartiet (K), samtidigt som det högernationalistiska och EU-kritiska Estlands folkparti (Ekre) ser ut att bli det tredje största partiet.

Klockan nio på morgonen lokaltid öppnade vallokalerna och allt pekar på att Estlands parlamentsval kommer att bli en rysare.

Just nu styr Centerpartiet landet i en fyrpartikoalition med premiärminister Jüri Ratas i spetsen. De tog över makten från Estniska reformpartiet 2016, efter att regeringen kollapsade trots seger i valet 2015, skriver BBC.

Lika många röster

Men nu tyder prognoserna på att partiet knappar in den här valomgången, och både Centerpartiet och Reformpartiet ser ut att få omkring 25 procent av väljarrösterna.

Valets bubblare är hur stort det populistiska partiet Ekre kan komma att bli. Sedan 2015 har de nästan mer än fördubblats till att komma att bli det tredje största partiet med omkring 18 procent av rösterna.

Vill rösta om EU

Till skillnad från de övriga partierna är Ekre starkt kritiskt mot EU. Partiet vill ha folkomröstning om EU-medlemskapet och trots att Estland med sina 1,3 miljoner invånare har få flyktingar, är det bland annat flyktingfrågan som Ekre riktat sig in på.

En fjärdedel av de 881 000 röstberättigade har på redan e-röstat och vallokalerna är öppna till klockan 20 på kvällen. Därefter visar det sig om hur 2019-års regeringskonstellation kan komma att se ut i Estland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.