Sydkoreas president Moon Jae-in, USA:s president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe. Foto: TT

Japan: Kim Jong-Uns avslutade kärnvapentester får inte leda till minskad press

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet från Kim Jong-Un om att Nordkorea slutar med kärnvapentester är ”väldigt positivt” för de kommande toppmötena, säger Sydkoreas presidentkansli i ett uttalande. Japans försvarsminister menar dock att Kims beslut inte får betyda att det är läge att minska pressen på Nordkorea.

Japan har förespråkat hård press på diktaturen, för att få den att lägga ner sina tester. Beskedet att Nordkorea avbryter sina kärnvapentester och robot-provskjutningar möts inte av några rungande applåder från Japan.

Den japanske försvarsministern, Itsunori Onodera, säger i ett uttalande till nyhetsbyrån Kyodo News att detta inte innebär att det är läge att minska pressen mot Nordkorea.

Nordkorea-krisen

– Vi kan inte vara nöjda, Nordkorea nämnde inget om att överge kort- och medeldistansrobotar, säger han.

Abe välkomnande men försiktig

Premiärminister Shinzo Abe tar tillfälle i akt att välkomna Kim Jong-Uns besked, men höjer samtidigt ett varningens finger.

– Det som är viktigt är att detta leder till en fullständig och verifierbar denuklearisering, jag vill betona det, säger han i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Pyongyang har gjort snabba tekniska framsteg i sina vapenprogram under Kims tid vid makten. Det har lett till allt hårdare sanktioner mot landet från bland annat FN:s säkerhetsråd, USA, EU och Sydkorea.

Sydkorea: ”Det som världen önskar”

I början av september i fjol genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla. Detta ledde fram till total iskyla, och ett läge där Nordkorea pratade om att ”ett krig är oundvikligt. Nu, ett halvår senare, är det annorlunda tongångar.

Sydkorea beskriver det som ”väldigt positivt” att Kim Jong-Un tydligt gått ut och sagt att man tänker upphöra med kärnvapentester.

”Ett betydelsefullt framsteg för kärnvapenavvecklingen på Koreahalvön, det som världen önskar”, säger det sydkoreanska presidentkansliet i ett uttalande, och tillägger:

”Det skapar en väldigt positiv miljö för framgång under det kommande interkoreanska toppmötet och det mellan Nordkorea och USA”.

Trump twittrade positivt

Om en vecka träffar Kim Jong-Un den sydkoreanske presidenten Moon Jae-in, och det omtalade Trump-mötet är planerat till tidigt i juni. Donald Trump ser mycket positivt på lördagens nordkoreanska besked.

”Nordkorea har gått med på att upphöra med alla kärnvapenprov och stänga en stor testplats. Det här är mycket goda nyheter för Nordkorea och världen – stora framsteg! Ser fram emot vårt toppmöte,”, skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet