-Även om det blev en dom i det här fallet, betyder det inte att rättsväsendet kommer att agera mer rättvist i framtiden, säger Jasmine Kelekay, doktorand i sociologi. Foto: SVT

Sociologen om Floyd-domen: ”Ett väldigt litet steg”

Publicerad

Den före detta polisen Derek Chauvin är skyldig till George Floyds död, meddelade juryn i Minneapolis i veckan. Beskedet mottogs med glädje och lättnad, inte bara i USA.

Men enligt Jasmine Kelekay, doktorand sociologi, finns det också en risk att domen kommer användas för att avfärda kritik mot rättsväsendet i USA.

– Det här är ett väldigt litet steg, det är ett enda fall, säger hon i SVT:s Helgstudion.

När beskedet om domen kom i veckan möttes det av ett förlösande jubel i Minneapolis. Georg Floyds familj höll en pressträff där brodern tog till orda.

– Nu kan vi andas igen, sade en tårögd Philonise Floyd.

Advokaten som representerar George Floyds familj beskrev det som en ”historisk vändpunkt”. Det var han långt ifrån ensam om – George Floyds död var en av förra årets största nyhetshändelser och tände gnistan för omfattande demonstrationer mot polisvåld i USA. Många hoppas nu att domen ska leda till förändring när det gäller våldet mot svarta.

Jasmine Kelekay, doktorand sociologi, hoppas att uppmärksamheten kring domen på sikt kan leda till förändring.

– Men det här är ett väldigt litet steg, det är ett enda fall, och även om det blev en dom i det här fallet betyder det inte att rättsväsendet kommer att agera mer rättvist i framtiden, säger hon i Helgstudion.

Hör Jasmine Kelekays analys av domen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.