”Barn behöver pennor – inte pistoler”

Publicerad

Barn rekryteras som soldater i Jemen för att strida i kriget. I sin senaste rapport uppmanar FN huthirebellerna att omedelbart släppa de barn som ingår i deras styrkor.

Afrah Hammad arbetar för den ideella organisationen Echo Foundation i Jemen. Hon är djupt bekymrad över läget.

Våld och vapen har blivit en självklar del av det jemenitiska livsstilen, hävdar hon. Det innebär att barnen inte tvekar att ta värvning. Barnen rekryteras av både regeringssidan och huthirebellerna.

– Det jemenitiska samhället ser trettonåringar som män. Barn har vant sig vid vapen, så som man vänjer sig vid att bära penna.

Flera rapporter har tidigare visat att både regeringsstyrkorna och rebellerna använder barnsoldater. Enligt den senaste rapporten från FN har rebellerna rekryterat 1 476 pojkar mellan 2015 och 2017. FN tror att antalet är högre. Många föräldrar undviker att berätta eftersom de fruktar repressalier.

Konflikten mellan regeringen och huthirebellerna i Jemen har pågått sen 2015. Tusentals civila har dödats och skadats. Landet har också drabbats av den svåraste koleraepidemin någonsin i världen.

Se videon där Afrah Hammad berättar om den mycket svåra situationen för Jemens barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet