Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett avgörande besked om krigets framtid kan komma den 9 maj, enligt Joakim Paasikivi. Foto: TT/SVT

Joakim Paasikivi: Inte otroligt att Putin kommer att vilja utvidga kriget

Uppdaterad
Publicerad

Långvariga och lågintensiva strider i Donbas eller en ny kraftig offensiv i hela landet. Kriget i Ukraina kan nu ta två väsenskilda vägar framåt, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi i Morgonstudion.

Striderna i Ukraina är just nu främst koncentrerade till Donbas-regionen i de östra delarna av landet.

De ryska styrkorna utökar sin kontroll över området genom att ta över mindre orter och byar medan den ukrainska armén fokuserar insatserna på att skära av underhållsvägarna in i Donbas norrifrån, enligt Paasikivi.

– Här är det lite kamp och man försöker komma innanför varandras planer, säger han.

Paasikivi tror att Ryssland under de närmsta veckorna kommer att fortsätt sin offensiv i Donbas och att striderna även framledes kommer att stå runt ett antal mindre orter.

– Därefter tror jag att den ryska framryckningen kommer att avstanna på grund av logistikproblem och då kommer ukrainarna, med nya vapen, att kunna gripa initiativet i större utsträckning.

Två scenarier

På längre sikt ser han två möjliga scenarier av krigets utveckling – och de skiljer sig markant från varandra.

Ett scenario är att kriget koncentreras till Donbas och att det därefter fortsätter på samma lågintensiva sätt som det gjort sedan 2014.

Det andra scenariot är betydligt våldsammare och innebär en ny rysk offensiv i hela landet. Ett besked kan eventuellt komma på den så kallade segerdagen den 9 maj, enligt Paasikivi.

– Jag skulle inte hålla för otroligt att Putin säger att man måste utvidga kriget.

Hör Joakim Paasikivi redogöra för de olika scenarierna och vilka tecken som kan avläsas i ryska tv-sändningar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste nytt kriget i Ukraina

Mer i ämnet