Foto: SVT

Johansson: ”Andra länder i världen måste ta ansvar”

Migrationsminister Morgan Johansson säger att det nu är dags att andra än EU tar sitt ansvar för flyktingsituationen.
I Aktuellt säger han att USA, Kanada och Australien måste kliva fram på allvar.

Uppgörelsen med Turkiet har kritiserats av bland andra FN:s flyktingorgan UNHCR och kritiker Turkiet menar att flyktingar kan komma att välja en annan, farligare väg till Europa. Men Morgan Johansson säger att det inte bara är EU som måste ta sitt ansvar för situationen i dag.

– Allt handlar inte bara om EU. Länder som USA, Kanada och Australien måste ju ta ansvar för den här krisen i Syrien. Nästa vecka åker jag till Genève på en stor UNHCR-konferens som handlar om att resten av världen också tar sitt ansvar.  

Rapporter om kaos i Grekland till följd av att många människor på flykt försöker ta sig in i EU innan reglerna införs når nu omvärlden. De resurser som Grekland behöver för att hantera den stora mängden människor finns ännu inte på plats.

– Det är klart att i en perfekt värld så hade vi naturligtvis haft det på det sättet, men vi hade en pågående krissituation då och har haft det under många veckor där människor bara sköts ut till havs och en del av dem gick under.

– Någon form av uppgörelse med Turkiet var tvunget och nödvändigt. Vi får dels bort människosmugglarnas affärsidé och dels öppnar vi upp en laglig väg från Turkiet till EU, säger Morgan Johansson.

Sverige förbereder hjälpinsatser

Morgan Johansson säger att det är viktigt att Grekland nu får hjälp.

– Därför förbereder vi från vår sida hjälpinsatser. Det handlar om personalinsatser men också materiellt, det handlar om tält och prefabricerade hus. Vi håller just nu på att göra en inventering.

Just nu finns 50.000 flyktingar och migranter på plats i Grekland. De väntar nu på flyttas till andra EU-länder, som Spanien, Frankrike, Portugal, och Tyskland. Samtidigt finns det länder som har sagt i från och vill inte delta i omfördelningen.

–  Vi har en grupp länder som bromsar detta, dit hör Tjeckien och Slovakien, som inte ville ställa upp.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet