På sociala medier sprids klipp som visar demonstrationer i flera delar av landet. Bild från Teheran under onsdagens protester där. Foto: STR/EPA/TT

Journalist gripen efter avslöjandet av Amini-fallet – samtidigt stiger antalet döda

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna efter 22-åriga Mahsa Aminis död fortsätter att rasa i Iran och fler än 50 personer uppges ha dött, enligt människorättsorganisationen IHR. Journalisten Nilufar Hamedi, som var först med att avslöja dödsfallet, har också gripits.

Den iranska regeringen slår hårt mot demonstranter och regimkritiker – senast med gripandet av journalisten som var först med att besöka sjukhuset där Amini låg i koma och avslöja fallet.

Gripandet Nilufar Hamedi har bekräftats av hennes arbetsgivare, tidningen Sharg, på Telegram. Även fotografen Yalda Moaiery som bevakade protesterna ska ha gripits i veckan, rapporterar AFP.

Protester i Iran

Kommittén för att skydda journalister, CPJ, kräver att de båda släpps omedelbart.

Dödsiffran stiger

Samtidigt inkommer rapporter om att iranska säkerhetsstyrkor skjutit skarpt mot demonstranter, bland annat i staden Oshnaviyeh i norr, enligt den kurdiska människorättsorganisationen Hengaw.

Statlig iransk tv har rapporterat att 26 personer dödats i sammandrabbningarna mellan poliser och demonstranter. Den Oslo-baserade människorättsorganisationen IHR uppger dock en betydligt högre dödssiffra – över 50 personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protesterna i Iran går in på sin sjätte dag. Foto: STR/EPA/TT

Protester och kritik mot regimen växer

Det som utlöst protesterna är den 22-åriga Mahsa Aminis dödsfall i samband med att hon greps av landets moralpolis, anklagad för att ha burit sin hijab på fel sätt. 

På sociala medier sprids klipp som visar demonstrationer i flera delar av landet. Bland annat har demonstranter bränt en polisbil och konfronterat poliser i Teheran, rapporterar nyhetsbyrån AP. I staden Babol uppges demonstranter även ha tänt eld på en jättelik anslagstavla med Ayatolla Ali Khameneis bild.

Internet blockerat

Aminis död har också väckt känslor utanför Iran. På sociala medier har flera kvinnor visat sitt stöd genom att publicera videoklipp där de klipper sitt hår och i flera länder, bland annat i Sverige, har stödprotester till Amini anordnats.

USA har även meddelat att man riktar sanktioner mot Irans moralpolis. I ett uttalande säger finansminister Janet Yellen att de håller moralpolisen ansvarig för Aminis död.

På flera håll i Iran har också regeringsstödda motdemonstrationer ägt rum. Regimen har också begränsat internet och sociala medier för att försöka stävja protesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet