En statellitbild den 30 mars 2018 som visar Punggye-Ri testanläggning för kärnvapen. Foto: Airbus Defense and Space/38 North via AP

Nordkoreas testanläggning för kärnvapen ska stängas före helgen

Uppdaterad
Publicerad

En grupp utländska journalister är i Nordkorea för att rapportera om stängningen av den nordkoreanska testanläggningen för kärnvapen, Punggye-Ri. De handplockade journalisterna tillåts inte ha telefoner eller tillgång till internet under resan till den hemliga anläggningen i de nordkoreanska bergen.

Den handplockade gruppen journalister kommer på onsdagen att färdas med tåg från den nordkoreanska kuststaden Wonsan till den avlägsna testplatsen för provsprängningar av kärnvapen, Punggye-Ri, djupt inne i bergen i Nordkoreas nordöstra del.

De kommer att bevittna stängningen som sker under torsdagen eller fredagen, lokal tid.

Tågresan förväntas ta mellan åtta och tolv timmar, och följs sedan av flera timmars bussresa samt en timmes vandring till själva platsen som fram till nu i veckan aldrig besökts av utländska observatörer, rapporterar AP.

Enligt CNN:s reporter Will Ripley, som besökt Nordkorea 18 gånger, tillåts inte journalistgruppen ha tillgång till sina telefoner och till internet. Tågresan inleddes sent på onsdagseftermiddagen, lokal tid, enligt Ripleys meddelande på Twitter.

Formell nedmontering

Nordkorea väntas på torsdagen eller fredagen genomföra en ceremoni då testanläggningen Punggye-Ri nedmonteras formellt. Den utvalda gruppen av journalister kommer från USA, Storbritannien, Kina och Ryssland.

En grupp sydkoreanska journalister har tidigare nekats inresevisum till Nordkorea efter att Pyongyang avbröt kontakten med Seoul. Nordkorea uttryckte missnöje med gemensamma amerikanska-sydkoreanska militära övningar på Koreahalvön. 

Nordkorea accepterade senare att även de sydkoreanska journalisterna följer med den övriga journalistgruppen till  Punggye-Ri.

Sydkoreansk journalist anländer till Kalma flygplats i kuststaden Wonsan i Nordkorea på onsdagen för att påbörja resan till testanläggningen för kärnvapen.. Foto: AFP

Historiskt toppmöte

Den 12 juni är det planerat att USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ska ha det första toppmötet någonsin mellan länderna. Samtidigt uttrycks farhågor att det historiska mötet inte blir av.

Det planerade toppmötet är ett resultat av ett tidigare möte i april då ledarna för Nord- och Sydkorea undertecknade en förklaring om ett gemensamt mål som innebär ”fullständig nedrustning av kärnvapnen på den koreanska halvön”.

Vid sitt första toppmöte på mer än ett decennium mellan Nord och Syd bekräftade båda sidorna att de ska arbeta aktivt för att skapa ”permanent” och ”solid” fred på den koreanska halvön.

En statellitbild den 30 mars 2018 som visar Punggye-Ri testanläggning för kärnvapen. Foto: Airbus Defense and Space/38 North via AP

Bombflyg oroade

Men Nordkorea hotade att ställa in det planerade toppmötet med USA efter en militärövning mellan USA och Sydkorea som inleddes förra veckan, och som enligt planen innehöll amerikanskt strategiskt bombflyg med kärnvapenkapacitet.

Efter Nordkoreas hot har det förekommit uppgifter om att USA ändrat rutten för de strategiska bombflygplanen B-52, så att de inte flyger över Koreahalvön.

Detta är inte officiellt bekräftat av amerikanska myndigheter, men flera internationella medier har rapporterat att USA ändrat rutten för bombflyget efter att Sydkorea uttryckt oro över att toppmötet mellan USA och Nordkorea riskerar att ställas in.

Både Wall Street Journal och CNN hänvisar till källor i USA:s regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.