Arkivfoto på den forne ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal. Foto: TT

Julia Skripal i nytt uttalande: Vill inte ha hjälp från Rysslands ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha tillfrisknat kommer nu ett nytt uttalande från Julia Skripal efter nervgiftsattacken i Salisbury. Hon säger nu att hon ”inte önskar någon hjälp från Rysslands ambassad i nuläget”, rapporterar Reuters.

Det har gått en månad sedan nervgiftsattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal, och hans dotter Julia, i brittiska Salisbury ägde rum. Båda två skadades allvarligt och har befunnit sig på sjukhus sedan dess.

Nyligen kom också beskedet att Julia Skripal gjort stora steg i sitt tillfrisknande, och förra veckan även ett första uttalande från henne.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

”Ambassaden har erbjudit hjälp”

Under onsdagskvällen publicerade Scotland Yard ytterligare ett uttalande från Julia Skripal, där det framkommer att hon skrivits ut från sjukhus tidigare den här veckan och där hon återigen tackar sjukhuspersonalen.

– Ryska ambassaden har vänligen erbjudit mig hjälp. För tillfället önskar jag inte nyttja deras tjänster, men, om jag ändrar mig så vet jag hur jag ska kontakta dem, skriver hon i ett uttalande.

Vidare berättar Julia Skripal att hennes pappas tillstånd fortfarande bedöms som allvarligt, och att ingen annan än hon eller hennes pappa äger rätten att uttala sig om deras situation.

Ber kusinen att hålla sig borta

Förra veckan publicerade statliga ryska tv-kanalen Rossija 1 vad som påstods vara ett telefonsamtal mellan Julia Skripal och hennes kusin, Viktoria.

I onsdagens uttalande tackar Julia Skripal sin kusin för den omtanke hon visat, men:

– Jag ber att hon inte ska besöka mig, eller försöka kontakta mig, för tillfället. Hennes åsikter och påståenden är inte mina, och de är inte min fars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet