Bill Cosby. Foto: Lucas Jackson, Reuters

Jurymedlem avslöjar detaljer om Cosbyrättegången

Publicerad

Efter långa och intensiva dygn fick den isolerade juryn nog – det blev omöjligt att komma överens om ifall Bill Cosby var skyldig eller inte. Nu avslöjar en jurymedlem detaljer från de spända överläggningarna som höll på att sluta i bråk.
– Till slut var det så spänt att folk höll på att bli galna och bara började gråta från ingenstans, säger jurymedlemmen till ABC News.

Den kände komikern Bill Cosbys öde hänger fortfarande på en tråd – efter att rättegången där han står åtalad för att ha drogat och förgripit sig på en kvinna, måste tas om. Efter 53 timmar långa överläggningar stod det klart att juryn inte lyckats komma överens. Nu berättar en jurymedlem för ABC News om de intensiva diskussionerna som hölls på ett hotell i Pennsylvania, där juryn satt isolerade under den sex dagar långa rättegången.

– Till slut var det så spänt att folk höll på att bli galna och bara började gråta från ingenstans.

10 av 12 jurymedlemmar var överens om att Bill Cosby var skyldig på två av tre åtalspunkter. Men för den tredje åtalspunkten – att komikern förgrep sig på kvinnan när hon var medvetslös, var det endast en person som ansåg att han var skyldig, avslöjar en jurymedlem.

Över 50 kvinnor har anklagat Cosby för sexövergrepp

Över 50 kvinnor har anklagat Bill Cosby för sexuella övergrepp – men den aktuella rättegången rör endast ett fall, där han misstänks för att ha drogat och sexuellt utnyttjat en kvinna i hennes eget hem. Han ska ha lurat henne att han skulle ge henne råd och tips om hennes karriär. Själv menar Cosby att de två hade ett förhållande och hade ömsesidigt sex. Han påstår att han gett henne ett piller för att ”hon skulle slappna av”.

LÄS MER: Vittnet: Vaknade upp med uppdragen kjol efter att ha fått droger

På grund av det stora medieintresset hölls juryn instängd på hotellet under hela rättegången för att inte låta sig påverkas. Man fick heller inte ta upp att Cosby misstänktes för mängder av andra våldtäkter och övergrepp utan var tvungna att fokusera på det aktuella fallet.

– Vi tog inte in något utifrån. Aldrig. Inte en enda gång. Om någon började nämna något blev den direkt avbruten och tillrättavisad, säger jurymedlemmen.

Oense om en av åtalspunkterna

De fem kvinnorna och sju männen överlade i över två dygn innan de gav upp. Enligt jurymedlemmen som ABC News talat med så var det 10 av 12 som i slutändan var överens om att Cosby är skyldig till att ha haft sex med kvinnan utan hennes medgivande och även 10 av 12 ansåg att skådespelaren drogat henne utan hennes vetskap. Men på åtalspunkten som rör att kvinnan ska ha varit medvetslös och omedveten om övergreppen, var det 11 av 12 som ville frikänna Bill Cosby.

– De som var emot att finna honom skyldig vägrade ändra sig, oavsett vad, säger jurymedlemmen.

LÄS MER: Bill Cosbys uppgång och fall

Desto längre överläggningarna gick desto mer frustrerade och spända blev jurymedlemmarna och försämrades ytterligare när polisen tvingades flytta juryn till ett mindre rum efter att man upptäckt att journalister kunde se in i konferensrummet.

”Folk började förlora förståndet”

– Folk kunde inte ens vandra runt i rummet. De gick helt enkelt bara runt i små cirklar där de stod och började förlora förståndet, säger jurymedlemmen.

Till slut var ett regelrätt bråk nära – efter att en manlig jurymedlem körde knytnäven i en betongvägg i ren frustration.

– Jag tror han bröt knogen. Hade vi fortsatt hade det blivit slagsmål. De hade fem poliser utanför dörren som kunde höra oss och de kom in hela tiden för att de trodde att vi redan slogs.

Trots den spända stämningen ska jurymedlemmarna ha kommit nära varandra och enligt jurymedlemmen fortsätta ha regelbunden kontakt. Åklagaren har redan sagt att han kommer att ta om rättegången med en ny jury.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Bill Cosby

Mer i ämnet