Boeing pausar produktionen av modellen 737 Max i januari, enligt en källa. Arkivbild. Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Boeing pausar produktion av 737 Max

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska flygplanstillverkaren Boeing stoppar tillfälligt produktionen av modellen 737 Max. Produktionsstoppet ska ske i januari. Bolaget meddelar att man inte planerar avskedanden eller permitteringar på grund av beslutet.

Flygplan av den aktuella modellen, som varit inblandad i två dödsolyckor med totalt 346 dödsfall, har varit belagda med flygförbud sedan i mars. Trots detta har bolaget tillverkat omkring 40 plan i månaden sedan dess.

”Vi har beslutat att prioritera leverans av flygplan vi har i lager och tillfälligt stoppa produktion av 737-plan med början av nästa månad på grund av pågående utvärdering”, skriver bolaget.

Aktien föll

Flygplanstypen 737 tillverkas i Seattle i Washington. Boeings aktie föll med omkring 4 procent på måndagen efter uppgifter om ett tillfälligt stopp av produktionen.

Boeing är en av USA:s största exportfirmor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.