Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vita husets talesperson: ”Vi jobbar på att klargöra Turkiets position”, Foto: AFP

Källor till VG: Erdogans uttalande överraskade Nato

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska presidentens motstånd mot ett svenskt och finskt medlemskap i Nato kom som en överraskning internt i försvarsalliansen, enligt källor till den norska tidningen Verdens Gang. Nu arbetar Vita huset med att klargöra Turkiets ställning.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uttalade sig på fredagen om Finland och Sveriges eventuella önskemål om medlemskap i Nato. I samband med det sa han bland annat att skandinaviska länder är ett gästhem för terroristorganisationer.

Många undrar nu om Turkiet verkligen kommer förhindra utvidningen eller vilka krav presidenten kan komma att ställa på bordet i utbyte mot ett godkännande, säger källor till norska Verdens Gang.

Utrikesminister Ann Linde svarade på fredagen på Erdogans uttalande:

– Vi har väldigt bra och konstruktiv relation och man har inte framfört något sånt här till oss, säger hon till SVT Nyheter.

Vita huset: Ska klargöra Turkiets ställning

Biden-administrationen arbetar med att klargöra Turkiets ställning gällande Finland och Sveriges ambitioner om eventuellt medlemskap, rapporterar Reuters och hänvisar till ett uttalande av Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

– Det finns ett brett stöd från Nato-länder gällande Finlands och Sveriges intresse av ett medlemskap, säger Jen Psaki.

Enligt Pentagon har Turkiets position i Nato inte förändrats på grund av uttalandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén om Erdogans uttalande: ”Ett förhandlingsspel”. Foto: SVT, AP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.