Källor till New York Times: Svensk EU-anställd fängslad i Iran i 500 dagar

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man, anställd inom EU, har suttit fängslad i Iran i över 500 dagar, skriver New York Times. Enligt tidningens källor greps han på flygplatsen i Teheran i april 2022 efter att ha varit på en privat resa i landet.

När mannen greps var han anställd inom EU:s diplomatiska enhet, men ska under sin karriär ha haft flera olika befattningar inom unionen, enligt New York Times.

Till tidningen vill svenska utrikesdepartementet inte kommentera ärendet i detalj, men de bekräftar att ett gripande skedde i april 2022.

Enligt tidningen handlar det om den svenska medborgare som ska ha gripits i Iran anklagad för spioneri. SVT har tidigare rapporterat om att Irans underättelsetjänst gripit en svensk medborgare våren 2022. Det är oklart vilken typ av spioneri mannen anklagas för.

Sommaren 2022 lät Irans underrättelsedepartementet meddela att mannen ”haft kontakt med andra i Iran samt besökt Israel”, i ett offentligt uttalande.

UD: ”Daglig kontakt med familjen”

När Expressen söker UD svarar UD att Utrikesdepartementet och svenska ambassaden i Teheran ”arbetar mycket intensivt med fallet och håller nära kontakt med EU. Detta vet den frihetsberövade och hans familj om.”

De uppger även att de har ”så gott som daglig kontakt med familjen.

Enligt UD är mannen godtyckligt frihetsberövad och de yrkar för att han ska släppas omedelbart.

”Detta har framförts till iranska myndigheter. Vi kan i nuläget inte gå in på några detaljer”, skriver Sara Järvi, vid UD:s presstjänst i ett mejl till Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.