Trump dementerar uppgifter om en amerikansk militär insats i Syrien. Men när han fick frågan om vad han tycker om Bashar al Assad sade han att ”något måste hända”. Foto: TT

Trump om Assad: Något måste hända

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president säger att ”något måste hända” med Syriens president Bashar al Assad till följd av gasattacken tidigare i veckan. Samtidigt har utrikesminister Rex Tillerson talat med sin ryske kollega Sergej Lavrov om gasattacken.

Tidigare under dagen kom uppgifter om att president Trump övervägde en militär insats i Syrien. Då sades det att enligt CNN:s källa hade presidenten inte bestämt sig helt men skall diskutera olika tillvägagångssätt med försvarsminister James Mattis.

Men Trump dementerar nu dessa uppgifter. Men när han fick frågan om vad han tycker om Bashar al Assad och om han bör avgå sade han:

Syrienkriget

– Vad som hände i Syrien är en skam för mänskligheten och han (Assad) är där så jag antar att det är han som sköter det här, så något borde hända.

LÄS MER: USA varnar Ryssland för Assad-stöd

Kräver oberoende utredning

USA har också, tillsammans med Frankrike och Storbritannien begärt en omröstning senare i dag i FN:s säkerhetsråd om utkastet till resolution om tisdagens misstänkta kemvapenattack i Syrien.

De tre länderna har lagt fram förslaget till resolution som bland annat kräver en oberoende utredning av attacken, rapporterar AFP.

Det är oklart om Ryssland tänker använda sitt veto. I gårdagens debatt förkastade Ryssland utkastet som ”oacceptabelt”.

Kallade attacken för avskyvärd

I onsdags kallade Trump attacken, som dödade mer än 70 människor i Syrien, för avskyvärd och sade att den hade ändrat hans synsätt på Syriens president Bashar al Assad.

Pentagon skall redan har långt gångna planer på hur man skall kunna genomföra en militär insats i Syrien för att slå ut regeringens kemiska vapen. Redan under Obamaadministrationen placerade man militära rådgivare i Syrien för att stötta rebellerna.

Två senatorer har under dagen gjort ett uttalande där de kräver en militär insats i Syrien och rekommenderar en internationell koalition för att ”få slut på Assads flygvapen”.

Tillerson och Lavrov i samtal

Utrikesminister Rex Tillerson har även samtalat med sin ryske kollega, Sergej Lavrov. Samtalet var till för att ”se hur Ryssland ser på gasattacken”. Han sade även på en pressträff att USA överväger ett passande svar på kemvapenattacken i Syrien. Han sade också att det inte kommer att finnas någon roll för Bashar al Assad i Syrien.

Syrien nekar

Syrien nekar kategoriskt till anklagelserna. Landets utrikesminister Walid al-Muallim upprepade vid en pressträff att landet aldrig har använt kemiska stridmedel mot den egna befolkningen, eller mot ”terroristerna som dödar vårt folk”. Han för åter fram den förklaring som Ryssland presenterade under gårdagen, att rebeller i al-Nusrafronten hade lagrat stridsgas i en byggnad som träffades under det syriska flyganfallet.

LÄS MER: Syriska regimen förnekar kemattack

Innan gasattacken hade Vita huset sagt att deras första prioritering var att få bort IS från Syrien, inte att president Assad försvann. Bedömare tolkade detta som en ny inriktning i den amerikanska utrikespolitiken. Att USA går in militärt i något annat land är känsligt, inte minst inrikespolitiskt i USA där risken för att amerikanska soldater skall förlora sina liv i strid inte är populärt bland väljarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet