USA:s FN-ambassadör till häftigt angrepp mot Ryssland om gasattacken

Uppdaterad
Publicerad

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley riktade stark kritik mot både Ryssland och Syrien under det extrainsatta mötet i säkerhetsrådet. Hon höll upp flera starka bilder på livlösa barn under sitt anförande och hotade med att USA kan ingripa på egen hand.

Nikki Haley riktade stor ilska mot både Syrien och Ryssland under sitt känslosamma anförande.

– Hur många fler barn ska behöva dö innan Ryssland bryr sig? Frågade hon åhörarna i säkerhetsrådet.

Syriens representant vid säkerhetsrådets extrainkallade möte förnekade att landet någonsin har använt kemiska stridsmedel.

Rysslands biträdande FN-ambassadör Vladimir Safronkov försvarade Syrien och hävdade att det utkast till resolution som Storbritannien, Frankrike och USA har presenterat var onödigt och alltför förhastat, men han ställde sig bakom tillsättandet av en utredning, rapporterar AFP.

USA kan agera ensamma

Nikki Haley sade även att USA kan komma att agera ensamma i Syrien om FN:s säkerhetsråd inte kan enas om hur man ska agera.

– När FN gång på gång misslyckas med sin uppgift att agera gemensamt, kan det uppstå lägen i vissa länder som kräver att USA agerar ensamt, sa hon.

– Av hänsyn till offren hoppas jag att resten av rådet äntligen är villiga att göra detsamma.

LÄS MER: Många civila dödsoffer i giftgasattack i Syrien

Förslag på resolution

Storbritannien, Frankrike och USA har presenterat ett utkast till säkerhetsrådsresolution, i vilken den misstänkta giftgasattacken fördöms. Där ställs långtgående krav på Syrien att samarbeta med en föreslagen FN-utredning.

LÄS MER: Strid i säkerhetsrådet om kemvapenattack

Storbritannien, Frankrike och USA förutsätter att det är Syriens regim som ligger bakom giftgasattacken i Idlib, medan Ryssland hävdar att det var de syriska rebellerna.

Ryssland har gång på gång använt sig av sin vetorätt i säkerhetsrådet i frågor kring Syrien. Landet har tidigare bland annat stoppat resolutioner om sanktioner och vapenvila.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Syrien

Mer i ämnet