Foto: Sergej Supinsky/TT

Jatsenjuk blir ny premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Som väntat blir den 39-årige oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk som ny premiärminister. Han var den mest etablerade oppositionspolitikern under protesterna som störtade Ukrainas president Viktor Janukovytj.

I ett av sina första uttalanden säger Jatsenjuk att regeringen behöver ta svåra beslut som inte kommer att vara populära, för att leda landet genom en svår ekonomisk kris.

I ett tal efter nomineringen uppmanade Jatsenjuk Ryssland att samarbeta med Ukraina och lyfte även det europeiska samarbetet. Talet fick mycket applåder.

Ung men erfaren

Jatsenjuk må vara ung, men har innehaft topposter i Ukraina förr. Bland annat har han varit utrikesminister och chef för landets centralbank.

Han tillhör samma parti som Julia Tymosjenko, den eldfängda ex-premiärministern som tillbringade två och ett halvt år bakom galler under Janukovytjs tid vid makten. Även om hon formellt ledde deras parti Fosterlandet från fängelset, så var det Jatsenjuk som skötte det dagliga arbetet i egenskap av dess ledare i parlamentet.

Känd på Majdan

Under massprotesterna på Självständighetstorget bildade han trio tillsammans med ledarna för de andra dåvarande oppositionspartierna i parlamentet: Boxningsproffset Vitalij Klytjko och det högernationalistiska partiet Svobodas boss Oleh Tiahnybok.

Jatsenjuk verkar betraktas som USA:s favorit, i alla fall enligt det telefonsamtal mellan USA:s Ukrainasändebud Victoria Nuland och den amerikanske Ukraina-ambassadören som under mystiska former läckte ut på nätet för några veckor sen. Nuland beskrev honom som ”killen med den ekonomiska erfarenheten och regeringserfarenhet”.

Högt spel väntar

Frågan är hur dynamiken förändras nu när 39-åringens chef Julia Tymosjenko släppts fri. Hennes hälsa har försämrats under tiden i fängelset och hon har än så länge duckat om förslag att ta en aktiv roll i Ukrainas framtida ledning.

Presidentval väntas i maj. Posten innehas fram tills dess av en grå eminens: Parlamentets talman Oleksandr Turtjynov, också han en Tymosjenko-allierad. Vem som kommer att kandidera till att ta över efter honom är ännu oklart.

Jatsenjuk ställde upp i presidentvalet 2010, men lyckades inte skrapa ihop mer än några procent av rösterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet