Donald Trump under ett kampanjmöte i Tampa i Florida den 24 augusti 2016. Det var i samband med det här besöket i Florida som han ska ha försökt kyssa kampanjarbetaren enligt stämningsansökan. Foto: Loren Elliott/TT

Kampanjarbetare stämmer Trump: ”Han försökte kyssa mig”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinnlig tidigare kampanjarbetare anklagar Donald Trump för att ha försökt kyssa henne under presidentvalskampanjen 2016. Hon har nu lämnat in en stämningsansökan i en domstol i Florida. Vita huset och andra kampanjarbetare förnekar att det har hänt.
– Jag kan fortfarande se hans läppar komma rakt mot mitt ansikte, säger hon till Washington Post.

Kvinnan anklagar Trump för att ha försökt kyssa henne utan samtycke. Dessutom anklagar hon honom för ”ras och könsdiskriminering” då hon ska ha fått lägre lön än sina manliga vita kolleger.

Hon arbetade för Donald Trumps presidentvalskampanj under valet 2016. Under ett kampanjmöte i augusti det året ska Trump ha tagit hennes händer och lutat sig fram för att kyssa henne på munnen. Som hon beskriver det i stämningsansökan vände hon då bort ansiktet så att kyssen i stället tog vid sidan av munnen.

– Jag kände mig genast utnyttjad. Jag hade inte alls förväntat mig det och ville det inte heller. Jag kan fortfarande se hans läppar komma rakt emot mitt ansikte, säger hon till Washington Post.

Reagerade på Trump-avslöjande

Några veckor senare läckte ett ljudklipp från 2005 ut i medierna.

Där skröt Trump bland annat om hur han som mediekändis kunde ta på kvinnor – han pratade också om hur han inte kunde låta bli att kyssa kvinnor som han tyckte var vackra.

– Bara att kyssa på. Jag väntar inte ens, sa Donald Trump i ljudklippet.

Ljudklippet blev en världsnyhet. Och det var efter det som kampanjarbetaren själv började reagera ännu starkare på vad som hade hänt, enligt vad hon säger till Washington Post.

– Jag blev illamående. Det var precis vad han hade gjort med mig, säger hon.

Sökte jobb hos Trump

Någon gång efter det avslöjandet slutade hon arbeta för kampanjen.

Efter det har hon vid två tillfällen sökt men nekats jobb inom Trump-administrationen. Enligt vad hon själv säger till Washington Post hade inte jobbansökningarna någonting med den senare stämningsansökan att göra.

Vita huset nekar till anklagelserna genom press-sekreteraren Sarah Sanders.

”Det här har aldrig hänt. Det är emotsagt av flera trovärdiga ögonvittnen”, skriver hon i ett uttalande.

Två andra som deltog i kampanjen och var på plats den dagen säger till Washington Post att de inte har sett någon kyss.

Journalanteckning som bevis

Kvinnans pojkvän och styvpappa säger tvärtom att hon ska ha talat med dem om händelsen kort senare. En jurist säger också till Washington Post att kvinnan var i kontakt med honom om händelsen redan den hösten. Hennes psykolog har också en journalanteckning där det står att hon ”har mardrömmar på grund av det som hände”, vilket enligt kvinnan är kopplat till Trumps kyss.

Kvinnan säger själv att hon blev tryggare med att prata om det här tack vare metoo-rörelsen. Dessutom säger hon att hon har reagerat negativt på flera av Trumps beslut som president och att även det motiverade henne till att lämna in stämningsansökan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.