Foto: Batuhan befann sig utanför Bodrum när han kände hur det skakade.

”Kändes som att hela världen skakade”

Publicerad

Ett kraftigt skalv kändes natten till fredag i både Grekland och Turkiet. Flera tusen svenskar finns i de båda länderna under sommaren.

Fredrik Thuresson befinner sig med vänner på den hårdast drabbade grekiska ön Kos, där minst två människor omkommit och över 100 är skadade.

LÄS MER: Gör så här om du är i området

– Vid första skalvet låg vi och sov. Vi lyckades snabbt springa ut i trädgården. Det mesta flög runt i lägenheten och saker åkte ner på marken. Därefter har det varit flera efterskalv med jämna mellanrum framtill för cirka 15 minuter sedan då det var ett ganska rejält, säger han till SVT Nyheter fem på morgonen svensk tid.

– Vi tog oss ut i trädgården inom loppet av ett par sekunder och ganska snart därpå, efter att ha stämt av att folk i andra lägenheter var oskadda, gick vi till de mer centrala delarna av staden för att se om hjälp behövdes och om inte annat, dokumentera.

LÄS MER: Två döda i kraftigt skalv i turistområde

”De flesta håller sig utomhus”

Fredrik Thuresson beskriver situationen i staden som ”kaosartad” med mycket bilar och folk och raserade byggnader, men det ser inte allt för allvarliga ut och det är huvudsakligen äldre byggnader som fått skador, säger han. 

– De flesta håller sig utanför sina boende och många sover på gatan och på öppna platser. Vi ligger nu på madrasser i trädgården.

Strömavbrott i Turkiet

Batuhan är på semester i Akyarlar utanför Bodrum och märkte att något var fel när han kände hur huset han och flickvännen befann sig i skakade.

– Jag sprang snabbt ut för att hämta mina föräldrar som bor bredvid. När jag kom ut på gatan kändes det som att hela världen skakade. Många skrik, krossat glas och liknande hördes från grannarnas hus.

Skalvet som höll på i minst en minut orsakade ett strömavbrott. Kraftiga efterskalv kommer var trettionde minut till en timme.

– Ingen vågar fortfarande gå in och alla sitter ute med barn och väskor, säger Batuhan.

– Det är otroligt chockerande. Man känner sig totalt hjälplös och vet inte när nästa händelse kommer att inträffa. Man hör att många turister i Bodrum sover utanför sina hotell. Att Gümbet har blivit hårt träffat och fortfarande är utan el.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jordskalv vid Egeiska havet

Mer i ämnet