Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nästan alla Stanely Chans vänner har flyttat från Hongkong. Här följer SVT:s Tilde Lewin med Stanely när han flyttpackar. Foto: SVT Nyheter

Kapitalet överger metropolen: ”Svårt att se en ljusare framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Sen 50 år tillbaka har Hongkong varit ett av världens viktigaste finanscentrum. Men allt hårdare kontroll från Peking, och flera år av negativ tillväxt gör att många överger staden. Nu minskar befolkningen varje år.

– Jag har haft många farväl-middagar den här månaden, säger Hongkongbon Stanely Chan.

I många år har Hongkong varit en finansmetropol i Asien. Men minskad tillväxt och politiska förändringar gör att regionen har förlorat sin dragningskraft – och många flyttar därifrån. Under förra året förlorade staden var hundrade invånare.

En av de som nu lämnar staden är Stanley Chan.

– Många släktingar och vänner har redan lämnat. Till Storbritannien, Taiwan och Kanada, säger han.

Ingen tillväxt sedan 2017

Hongkong har varit ett av världens viktigaste finansiella centrum. Men för andra året i rad hade Hongkong negativ tillväxt under 2022, 3,5 procent, vilket innebär att Hongkong inte haft tillväxt sedan 2017. Samtidigt sjönk Hongkongs befolkning med drygt en procent under både 2021 och 2022.

– Jag har ätit många många avskedsmiddagar, -luncher och -frukostar, säger han. Vi har inte lagat mat hemma alls den senaste månaden. Kanske nån enstaka frukost bara.

Analytikern: ”Svårt att se en ljusnande framtid”

De som flyttar verkar vara människor med relativt höga inkomster, och med barn i skolåldern och yngre. Det saknas officiella siffror som kan beskriva emigranternas profiler, men förändringarna märks i skolorna, som har färre elever, och i rekorduttag från den statlig pensionsfonden MPF, där Hongkongkineser har sina pensionspengar, och som de också tar med sig när de lämnar Hongkong.

– Det är svårt att se en ljusnande framtid för Hongkong, säger analytikern och författaren Simon Cartledge. Man kämpar för att hitta nya sätt att växa ekonomiskt.

Under 2018 och 2019 protesterade hundratusentals människor på gatorna i Hongkong. Det började med protester mot en lag som skulle göra det enklare att utlämna Hongkongs medborgare till det kinesiska fastlandet, men övergick i ett bredare missnöje mot regeringen i Peking, och motstånd mot minskat självbestämmande för Hongkong gentemot Peking.

Se Stanley Chan berätta om sin och sina vänners flytt i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.