Kärnvapenprov i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har genomfört ett kärnvapenprov. Nya sanktioner mot landet, som leds av Kim Jong-Un, övervägs av flera länder.

Efter flera uppgifter om provet under natten och morgonen meddelade Nordkorea strax efter klockan sex svensk tid att landet framgångsrikt genomfört ett underjordiskt kärnvapenprov.

Det rapporterade den statliga nyhetsbyrån KCNA. Provet utfördes på ett ”säkert och perfekt” sätt, hette det.

Nordkorea-krisen

På tisdagsmorgonen bekräftade Sydkorea officiellt att Nordkorea genomfört ett kärnvapenprov, det tredje genom tiderna.

Under natten svensk tid hade uppgifter om ett prov kommit från bland annat från den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap och från en källa vid FN:s säkerhetsråd.

Kärnvapenprovet hade en magnitud på 4,9, enligt CTBTO, den organisation som övervakar efterlevnaden av förbudet mot kärnvapenprov.

Testet var därmed kraftigare än det som genomfördes 2009, vilket hade en magnitud på 4,52.

Om uppgifterna stämmer innebär det att explosionen motsvarar ungefär hälften av sprängkraften i den bomb som USA fällde över Hiroshima den 6 augusti 1945. Det  säger Martin Goliath på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Bomb på 10 kiloton

Sydkoreas försvarsminister sade att en bomb på 10 kiloton eller mera kan ha orsakat ”jordskalvet”. 

Nordkorea har i flera veckor hotat med att genomföra kärnvapenprov trots varningar från FN:s säkerhetsråd om kraftiga reaktioner.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap informerades Kina och USA av Nordkorea på måndagen om planerna att genomföra en provsprängning. Nyhetsbyrån hänvisar till en regeringskälla.

Nordkorea har tidigare genomfört två provsprängningar, 2006 och 2009.

”Brott mot internationell fred”

Den organisation i Wien som övervakar efterlevnaden av förbudet mot kärnvapenprov, CTBTO, uppger att explosionen ägde rum på ”i stort sett samma plats” som de två tidigare.

– Om det bekräftas att detta är ett kärnvapenprov utgör denna handling ett klart hot mot internationell fred och säkerhet och utmanar de ansträngningar som gjorts för att stärka den globala kärnvapennedrustningen, sade Tibor Toth i CTBTO:s ledning.

FN:s säkerhetsråd samlas till ett tidigare planerat möte klockan 15 på tisdagen. Sydkorea har begärt att den nordkoreanska provsprängningen tas upp på mötet.

På tisdagen fördömde FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon det nordkoreanska kärnvapenporvet. Han anser att det är ett ”tydligt och allvarligt brott mot säkerhetsrådets resolutioner”.

Japan fördömer

Japans premiärminister Shinzo Abe fördömer i ett uttalande den nordkoreanska provsprängningen, som han kallar ”ett kraftigt hot mot vårt lands säkerhet” och lägger till att det ”inte kan tolereras”.

Tidigare i dag samlades Japans högsta ledning under förmiddagen. Efter mötet meddelades att landet överväger att på egen hand genomföra sanktioner mot Nordkorea, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Vi överväger alla möjligheter när vi hanterar denna fråga, inklusive egna sanktioner men vi samarbetar också med andra länder, sade premiärminister Shinzo Abe.

Chun Yung-Woo, säkerhetsrådgivare till Sydkoreas president, bekräftar att kärnvapenprovet har utförts och kallar det ett ”oförlåtligt hot mot fred och stabilitet på Koreahalvön och i nordöstra Asien”.

Även Ryssland fördömer kraftigt Nordkoreas kärnvapenprov. Det uppger en källa vid ryska utrikesdepartementet.

SVT:s korrespondent Lars Moberg är på plats i Kinas huvudstad Peking och rapporterar att man där under morgonen förväntade sig en skarp reaktion mot provet från regeringen.

Efter Mobergs rapport kom mycket riktigt ett fördömande från den kinesiska ledningen. Läs Lars Mobergs rapport här!

”Skydda vår säkerhet”

I den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA:s kommuniké heter det också att ”ett tredje kärnvapenprov har framgångsrikt genomförts”.

– Kärnvapenprovet genomfördes som en åtgärd för att skydda vår nationella säkerhet och vårt oberoende mot USA:s fientlighet, som har kränkt vår republiks rätt till en fredlig satellituppskjutning, hette det i KCNA:s kommuniké.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet