Förhoppningarna att EU ska ingripa mot att den katalanske ledaren Carles Puigdemont har gripits är ”överdrivna och orealistiska”, skriver utrikesreporter Rolf Fredriksson. Foto: TT

ANALYS: Katalanska separatister hoppas för mycket på EU

Publicerad
Analys ·

Katalaner som protesterar i Barcelona mot att regionpresidenten Puigdemont gripits i Tyskland hoppas på ett europeiskt ingripande i den spansk-katalanska konflikten. Men det är överdrivna och orealistiska förhoppningar. Katalanska separatister har från början missbedömt EU:s reaktion.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

I Tyskland har den socialdemokratiska justitieministern Katarina Barley varit tydlig. Arresteringsordern från Madrid ska nu hanteras av tyska domstolar och politiker ska inte lägga sig i.

Samtidigt pekar en av Tysklands tunga EU-politiker på vad Kristdemokraterna CDU och Angela Merkel står. Den mångårige EU-parlamentarikern Elmar Brok (CDU) säger att Puigdemont brutit mot spansk lag och den spanska grundlagen.

Kataloniens självständighetskamp

– Jag skulle råda honom att hantera det här på ett fredligt sätt och inställa sig hos spanska myndigheter. Katalanerna skulle jag råda att ge upp sin strävan efter självständighet och inse det är fullständigt utsiktslöst, säger Elmar Brok i en tidningsintervju.

Hoppas på EU-ingripande

Den tidigare katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont gav vid sitt besök i Finland i fredags uttryck för de förhoppningar han och många katalaner har haft på EU.

– Jag är besviken att EU inte ingriper, inte som politiker men som europeisk medborgare. Spanska myndigheter utövar ett våldsamt förtryck, och EU kan inte stå tyst inför brotten mot EU:s stadga om grundläggande rättigheter, sa Carles Puigdemont i sitt tal vid Helsingfors universitet i förra veckan.

”Regionernas Europa”

Katalonien är en region som länge varit aktiv i Bryssel, tagit del av EU:s bidrag och regionalstöd och haft många representanter på plats i EU-apparaten.

En del inom EU-samarbetet har i högtidstal talat om ”regionernas Europa” där gamla nationalstater löses upp. Katalaner har gärna tagit fasta på detta.

Merkel på Madrids sida

Men när konflikten ställs på sin spets blir det tydligt att EU i sina grunder är ett samarbete mellan nationalstater och regeringar. Angela Merkel tillhör samma moderata-kristdemokratiska partigrupp som Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Merkel är inte beredd att offra Rajoy och Spaniens regering som en allierad inom europeisk politik.

Om situationen i Katalonien eskalerar och om spansk polis kan anses använda övervåld mot demonstranter så kan situationen bli en annan, eller om domstolar uppenbart fråntar katalanska politiker deras rättigheter. Detta med hänvisning till att EU ska bevaka grundläggande fri- och rättigheter i medlemsländerna, men där är vi inte ännu.

Domstol avgör formella krav

Domstolen ska nu avgöra om den spanska arresteringsordern juridiskt uppfyller formella krav för att Puigdemont ska överlämnas till Spanien. Puigdemont är efterlyst för uppror, ett brott som inte finns inte i tysk lag.

Men tysk lag har en paragraf om högförräderi och att den som med våld verkar för att upplösa förbundsrepubliken Tyskland kan dömas till långa fängelsestraff. Spanska myndigheter hoppas att detta är grund för överlämnande, men Puigdemonts advokater kommer säkert att framhålla att Puigdemont inte förespråkat våldsanvändning.

Det är inte heller en absolut förutsättning att brottsrubriceringen ska finnas i båda länder för att överlämnande ska ske. Om brottsmisstanken gäller terrorism, korruption och ett antal andra brott ska överlämnande ske hur som helst.

Historisk blinkning

Inför avgörandet om Puigdemont får vi en liten blinkning från europeisk och nordisk historia. Domstolen i den tyska delstaten Schleswig-Holstein ligger i region där det historiskt krigats om regionen ska vara del av Danmark eller Tyskland, och där dansktalande i Tyskland har viss autonomi och specialrättigheter om danska språkets användande.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet