Joe Biden på väg från ett gudstjänstbesök i den katolska kyrkan St Joseph on the Brandywine i Wilmington, Delaware, den 16 maj. Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Katolska biskopar markerar mot Biden

Uppdaterad
Publicerad

Katolska biskopar i USA ska utarbeta ett dokument som kan hindra politiker som stöder abort från att ta nattvarden. Beslutet anses vara riktat mot president Joe Biden.

Joe Biden är en hängiven katolik som går i kyrkan minst en gång i veckan. Han stöttar också rätten till abort – något som är impopulärt i delar av den katolska kyrkan i USA.

Hindra abortvänliga politiker

På fredagen röstade den amerikanska biskopskonferensen (USCCB) med stark majoritet för att en grupp biskopar ska utarbeta ett dokument som kan hindra abortvänliga politiker från att ta nattvarden, den viktigaste av den katolska kyrkans ritualer.

Konservativa biskopar har drivit frågan, som blivit allt hetare sedan Joe Biden blev USA:s andra katolska president genom tiderna. 2019 vägrade en präst i en katolsk kyrka i South Carolina att ge Biden nattvarden på grund av hans inställning i abortfrågor.

Abortfall i HD

Det planerade dokumentet kommer att vara vägledande, och det är upp till enskilda biskopar att avgöra om de vill neka någon nattvarden.

Abortfrågan är högaktuell i USA, inte minst efter att Högsta domstolen har gått med på att ta upp ett abortfall som kan komma att utmana rätten till fri abort i landet. Fallet från delstaten Mississippi, där det råder förbud mot abort efter 15:e graviditetsveckan med vissa undantag, kommer att behandlas av domstolen i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.