Arkansas guvenör, republikanen Asa Hutchinson. Arkivfoto. Foto: Staton Breidenthal/The Arkansas Democrat-Gazette via AP File

Arkansas undertecknar ett nära totalförbud mot aborter

Uppdaterad
Publicerad

Guvernören i den amerikanska delstaten Arkansas har undertecknat en lag om att nästintill totalförbjuda alla aborter, det rapporterar nyhetsbyrån AP. Abortförbudet kan bli verklighet i sommar och nu förbereder sig aborträttsförespråkare på att stoppa lagen i domstol.

Delstaten Arkansas har redan idag en av USA:s hårdaste abortlagstiftning. Det abortförbudet som den republikanska guvernören Asa Hutchinson undertecknade på tisdagen tillåter endast abort om kvinnans liv är i fara.

Vill att HD prövar aborträtten

Syftet med lagen är enligt guvenören att tvinga fram en ny prövning av amerikanska högsta domstolens vägledande beslut från 70-talet, rättsfallet ”Roe mot Wade”, där domstolen slog fast att amerikanska kvinnor har rätt till fri abort.

Efter att den tidigare presidenten Donald Trump lyckats tillsätta fler konservativa domare i högsta domstolen finns det en förhoppning bland konservativa om hårdare abortlagstiftning.

Arborträttsorganisationer ska bestrida

Abortförbudet i Arkansas kan bli verklighet tidigast i sommar. Flera stora organisationer som arbetar för fri abort, bland annat Planned Parenthood, har sagt att de kommer bestrida lagen i domstol.

De delstatslagar om skärpningar av aborträtt som antagits sedan 2019 har inte verkställts, skriver CNN. Det gäller tillexempel ett likande abortförbud i Alabama 2019 som aldrig blev verklighet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.