Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här mannen var skjuten med hagel i ryggen. Det här är hans nacke”, berättar ambulanssjukvårdaren Kaywan Samadi, som har tidigare hjälpt demonstranter som skadats i Iran. Foto: Pernilla Edholm

Kaywan hjälpte skadade demonstranter i Iran – fängslades

Publicerad

Under höstens och vinterns protester i Iran har säkerhetsstyrkorna gripit demonstranter som sökt vård på sjukhus. Samtidigt har läkare och sjukvårdspersonal som hjälper skadade demonstranter gripits. SVT har träffat en ambulanssjukvårdare som lyckats fly över gränsen till Irak efter att han gripits av polisen.

Ambulanssjukvårdaren Kaywan Samadi satt fängslad i 21 dagar innan han blev släppt i väntan på rättegång. I samband med det flydde han till Irak.

– En vän till mig dömdes till döden. Det var därför jag flydde från Iran, berättar han för SVT Nyheter.

I norra Irak träffade SVT:s reporter även Aras, som hade lyckats ta sig över gränsen från Iran för att söka vård efter att ha skadats i en demonstration. Protesterna i Iran har minskat sedan en tid tillbaka men Aras tror att de kommer ta fart igen längre fram.

– Nu är det som kolbädden på en grill. När man blåser på den flammar lågorna upp igen. Därför tror jag att protesterna kommer tillbaka.  

”Skjutna i huvudet”

Anledningen till att amulanssjukvårdaren Kaywan Samadi greps var att han, liksom många andra sjukvårdare, hjälpt demonstranter som skadats av landets säkerhetstyrkor.

– Jag såg demonstranter som skjutits i bröstet och i bålen. Jag har även sett tre personer som blivit skjutna i huvudet, men dem kunde vi inte rädda.

Hör Kaywan Samadi berättar om sin flykt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.