Föräldrar väntar på besked om sina barn. Arkivbild från den 6 november. Foto: TT

Kidnappade elever i Kamerun släppta

Uppdaterad
Publicerad

De 78 skolbarn och den chaufför som kidnappats i staden Bamenda i nordvästra Kamerun har släppts, säger en präst som deltar i förhandlingarna. Rektorn och en lärare hålls fortfarande kvar.

Enligt prästen lämnades barnen vid en kyrka nära Bamenda. Barnen såg trötta ut och verkar ha lidit i fångenskapen uppger prästen.

Uppgiften bekräftas av landets kommunikationsminister.

– Alla eleverna har frigetts, säger Issa Bakary Tchiroma, utan att ge några detaljer kring hur frisläppandet gick till.

Den kristna protestantiska internatskolan varifrån barnen kidnappats håller fortsatt stängt på grund av säkerhetsläget. Föräldrarna är ombedda att ta hem sina barn.

Ökade politiska spänningar

Kidnappningarna i måndags var de första i den omfattningen som inträffat i Kamerun, och sammanfaller med ökande politiska spänningar i det fransktalande landet.

Internatskolan ligger i ett område i nordvästra delarna av landet där engelsktalande separatistmilis brutalt har slagits ned av myndigheterna.

Frisläppandet sker dagen efter det att Kameruns 85-årige president Paul Biya svors in för en sjunde ämbetsperiod, efter att ha suttit vid makten i 36 år. Han har lovat att ta itu med frustrationen i landets engelskspråkiga regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.