Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kievbon och före detta Karlskronabon Volodymyr Senatovskyi berättar om läget i Kiev under jul- och nyårshelgen och hur han firar. Foto: SVT

Kievbon om julen: ”Känns fel att inte fira någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en annorlunda jul i Ukraina i år. Många invånare har valt att bojkotta det traditionella firandet som infaller samtidigt som den ryska julen. 

– Men samtidigt tycker jag det är fel att inte fira någonting, säger Kievbon Volodymyr Senatovskyi i SVT Morgonstudion.

Efter Rysslands invasion väljer allt fler ukrainare att fira jul den 25 december trots att Ryssland och Ukraina traditionellt sett firar enligt den julianska kalendern där julen infaller i början av januari. Många ser det som ett ställningstagande mot Ryssland.

Volodymyr Senatovskyi, Kievbo som tidigare bott i Karlskrona, säger att årets julfirande har väckt diskussion, men att majoriteten fortfarande väljer att fira traditionsenligt den 7 januari. Han själv har valt att fira lite vid båda tillfällena.

– I helgen firade jag inte på något stort och traditionellt sätt utan jag träffade mina kollegor som jag inte träffat sedan förra året, jag gick på bio och så gick jag på en promenad till julgranen i centrala Kiev.

Hör Volodymyr Senatovskyi berätta om hur det är att fira jul i krigets Kiev i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.