Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De har förstört allt”, säger Tamara. Hör Kievborna om måndagsmorgonens attacker i klippet. Foto: Reuters

Kievbor köar för att hämta vatten: ”De har förstört allt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter måndagsmorgonens ryska robotattacker mot Kiev stod runt 80 procent av huvudstadens invånare utan vatten, enligt lokala myndigheter. På gatorna står människor nu i kö för att fylla upp flaskor att ta med sig hem.

– De har förstört allting här, säger ukrainska Tamara i vattenkön till nyhetsbyrån Reuters.

Morgonens angrepp mot Kiev är det andra inom loppet av en månad där Ryssland riktat storskaliga attacker mot ukrainsk infrastruktur. Förutom problemen med vattenförsörjning uppges elen också ha slagits ut för tusentals hushåll.

– Jag har en känsla av att man försöker förfrysa människor den kommande vintern. De säger att de för ett krig mot militären, men nu får det direkta konsekvenser för civilbefolkningen, säger Kievs borgmästare Vitalij Klytjko till Reuters.

Trots angreppen finns dock ännu inga planer på att evakuera drabbade områden, enligt Klytjko. I stället för att fly har Kievborna siktet inställt på att försvara sig, säger han.

Den bilden delas av Anastasia Barsukova som driver ett kafé i huvudstaden. Trots det spända läget har hon inga planer på att stänga igen portarna.

– Vi är redo för alla utmaningar. Vi är inte rädda längre, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.