Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi gör allt för att det inte ska hända”, säger Kievs borgmästare om planerna på att evakuera Kiev om elen slås ut helt. Foto: Reuters

Kamp i Kiev för att undvika evakuering: ”Gör allt vi kan”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland fortsätter att attackera Ukrainas energiinfrastrukur. I Kiev varnar man nu för risken att hela stadens elsystem slås ut.

– De vill helt enkelt att vi dör, säger borgmästaren Vitalij Klytjko.

Om Kiev förlorar strömmen helt kommer staden att uppmana sina runt tre miljoner invånare att evakuera, säger Kievs säkerhetschef Roman Tkatjuk till The New York Times.

– Vi inser att om Ryssland fortsätter med de här attackerna kan vi förlora hela vårt elektricitetsystem.

Borgmästaren Vitalij Klytjko framhåller att man gör allt för att förhindra att det sker.

– Men låt oss vara ärliga. Våra fiender gör allt för att vår stad inte ska ha tillgång till värme, el eller vatten. De vill helt enkelt att vi dör, säger han.

Hoppas kunna förvarna

På söndagen kapades elen tillfälligt i Kiev, Charkiv och ytterligare fem ukrainska regioner. Syftet med åtgärden är att avlasta elnätet som är svårt sargat efter Rysslands upprepade bombningar mot landets infrastruktur för elförsörjning.

Myndigheterna i huvudstaden räknar med att kunna förvarna invånarna minst tolv timmar i förväg om systemet skulle krascha.

För tillfället är situationen hållbar och det finns inga indikationer på att ett större antal människor flyr Kiev, enligt säkerhetschefen Roman Tkatjuk. Det kan dock gå snabbt om de funktioner i staden som är beroende av el slutar att fungera.

Staden förbereder just nu 1 000 värmecenter i bland annat skolbyggnader, som också ska skydda civila från ryska anfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.