Nordkoreas ledare Kim Jong-un (höger) har bjudit in Sydkoreas president Moon Jae-in till ett toppmöte i Nordkorea. Foto: TT

Nordkorea bjuder in Sydkoreas president till möte

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas ledare Kim Jong-un har bjudit in Sydkoreas president Moon Jae-in till ett toppmöte i Nordkorea. Detta uppger nyhetsbyrån AP, med hänvisning till ett uttalande från Moon Jae-ins talesperson.

Svaret från Moon ska ha blivit att Nord- och Sydkorea bör fortsätta arbeta med att stärka förutsättningarna för ett möte, skriver AP med hänvisning till Blå husets (Sydkoreas presidentpalats, reds. anm.) talesperson Kim Eui-kyeom.

Moon uppges också ha manat till återupptagna diskussioner mellan Nordkorea och USA.

Nordkorea-krisen

Inbjudan kom från Kim Jong-uns syster Kim Yo-jong, som deltar i Nordkoreas delegation till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang, under en lunch i Blå huset.

USA och Nordkorea i samma sektion

Lunchen är det mest anmärkningsvärda diplomatiska mötet mellan nord och syd på åratal, enligt AP. Utöver Moon och Kim deltog en av Nordkoreas högsta politiker – 90-årige Kim Yong-nam, ordförande i presidiet för Nordkoreas högsta folksamling.

I VIP-sektionen på den olympiska stadion i Pyeongchang ska Kim Yo-jong och Kim Yong-nam ha suttit strax bakom USA:s vicepresident Mike Pence och Japans premiärminister Shinzo Abe. Pence och nordkoreanerna ska dock ha gjort sitt bästa för att undvika varandra, uppger AP.

Varnar för ”leende diplomati”

Inför OS-öppningen manade både USA och Japan Sydkorea till försiktighet inför Nordkoreas närmanden – syd bör inte falla för nords ”leende diplomati”, i den japanske premiärministern Abes ord. Blå huset tycks dock vara positiva till utvecklingen.

”Det tycks klart att länderna inträtt i en fas av återupprättande av regelbunden kontakt”, säger Koh Yu-hwan, Nordkoreaexpert vid Dongguk-universitetet i Seoul och säkerhetsrådgivare till president Moon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet