Nordkorea ska under 2018 fokusera på att massproducera kärnvapenbestyckade stridsspetsar och ballistiska robotar, sa ledaren Kim Jong-Un i sitt nyårstal. Foto: TT

Kim Jong-Un: ”Avtryckarknappen är alltid på mitt skrivbord”

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea vill massproducera kärnvapen, samtidigt som landets ledare öppnar för dialog med grannen i syd.

– Hela USA är inom räckhåll för våra kärnvapen och avtryckarknappen är alltid på mitt skrivbord. Det är verkligheten, inte ett hot, säger Kim Jong-Un.

Diktatorn Kim Jong-Un säger att USA aldrig kommer att kunna starta ett krig mot Nordkorea nu när landet har utvecklat kapacitet att nå hela det amerikanska fastlandet med sina kärnvapen.

Landet ska under året fokusera på att massproducera kärnvapenbestyckade stridsspetsar och ballistiska robotar, säger han. Det skulle vara en upptrappning av landets internationellt kritiserade vapenprogram.

Nordkorea-krisen

– Dessa vapen kommer bara att användas om vår säkerhet hotas, säger Kim Jong-Un i ett tv-sänt nyårstal.

”Vill minska spänningarna”

Han säger också att vägen till dialog med grannlandet Sydkorea ligger öppen och att han vill förbättra relationerna. Han talade i positiva ordalag om det kommande vinter-OS i Pyeongchang.

– När det kommer till relationen mellan nord och syd borde vi minska den militära spänningen på den koreanska halvön för att skapa en fredlig miljö. Både nord och syd borde göra ansträngningar.

Trump: Vi får se, vi får se

Under 2017 blev situationen vid den koreanska halvön alltmer spänd. I september genomförde landet ett kraftfullt kärnvapenprov, med nya FN-sanktioner som följd.

USA:s president Donald Trump har tidigare sagt att Pyongyang och Kim Jong-Un är på ett ”självmordsuppdrag”. När han fick frågor om diktatorns nyårstal vid sitt nyårsfirande i Mar-a-Lago, Florida, sade Trump kort ”vi får se, vi får se”.

Vill inte glömmas bort

Talet följs noga av bedömare för tecken på vilken inriktning den oförutsägbara ledaren kommer att ha under det kommande året.

En analytiker vid Koreauniversitetet i Seoul säger att talet tyder på att landet sannolikt kommer tona ned sina robottester åtminstone fram över vinter-OS.

– Vad Nordkorea är mest bekymrat över är att glömmas bort på den internationella arenan. Utan att skjuta upp robotar eller genomföra ett kärnvapenprov kommer landet vara i strålkastarljuset bara genom att delta i OS, säger Nordkoreaexperten Nam Sung-Wook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet