Handslaget mellan aktivisten Joshua Wongs och Tysklands utrikesminister Heiko Maas har retat upp de kinesiska myndigheterna. Foto: AFP/Michael Kappeler

Kina och Tyskland i bråk efter möte med Hongkongaktivist

Uppdaterad
Publicerad

När den tyske utrikesministern Heiko Maas tog emot Hongkongaktivisten Joshua Wong i Berlin blev kinesiska myndigheter uppretade. Kina hävdar att mötet leder till ”negativa konsekvenser” för ländernas relationer.

Den socialdemokratiske utrikesministern Heiko Maas har fått skarp kritik från Kina för sitt möte med den 22-årige Joshua Wong, en av ledarna för Hongkongs demokratirörelse. Mötet ägde rum i Berlin i anslutning till förbundskansler Merkels senaste besök i Kina.

Den tyske Pekingambassadören kallades upp till kinesiska UD som uttryckte sitt missnöje med mötet och hävdade att det skulle få ”negativa konsekvenser” för relationerna mellan länderna.

Tyskland: Kina skrämmer exilkineser

Enligt den tyska regeringen försöker Kina skrämma människor som demonstrerar i Tyskland tilll stöd för kraven på demokrati i Hongkng. Miljöpartiet De Gröna kräver att den tyska regeringen skyddar exilkineser som blir politiskt förföljda.

Kina har ökat sina försök att systematiskt påverka Tyskland och andra länder genom att öka trycket mot universiteten, medierna och även politiken. Det hävdas i en studie från Kinainstitutet Merics i Berlin. Även en studie från Utrikespolitiska institutet pekar på samma utveckling när det gäller kinesiska påverkansförsök gentemot Sverige.

Politisk lösning

Förbundskansler Merkel påpekade inför sina värdar under besöket att Hongkongbornas fri- och rättigheter måste garanteras. Hon förordade en politisk lösning genom dialog, och att våld till varje pris måste undvikas. Samtidigt slöt den tyska näringslivsdelegationen flera stora handelsavtal.

Kina är Tysklands viktigaste exportmarknad. Nedgången i den kinesiska ekonomin, handelskonflikten med USA och protesterna i Hongkong påverkar Tyskland och EU negativt.

Merkel har nu lovat ett EU-Kina-toppmöte under det kommande tyska ordförandeskapet i unionen nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.