Kinas president Xi Jinping och USA:s president Donald Trump. Ledarna befinner just nu i ett handelskrig som ser ut att fortsätta eskalera. Foto: Andy Wong/AP/TT

Kina: ”USA handelsmobbar andra länder”

Publicerad

Handelskriget mellan USA och Kina visar få tecken på avmattning när ländernas omfattande handelshinder riktade mot varandra nu har trätt i kraft.

Strax efter att handelshindren introducerats anklagade Kina sin motpart för ”handelsmobbning” och att USA hotar länder med strafftullar för att få sin vilja igenom, enligt kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina som refererar till en rapport framtagen av den kinesiska regeringen.

”Trumpadministrationen har på ett skamlöst sätt predikat unilateralism, protektionism och ekonomisk hegemoni. USA anklagar falskeligen flera länder och regioner, däribland Kina”, skriver den kinesiska regeringen i rapporten.

Samtidigt öppnar Kina för en omstart av förhandlingarna med USA, så länge samtalen bygger på en ömsesidig respekt och jämlikhet, enligt Nya Kina.

USA:s tullpaket omfattar 10-procentiga tariffer på kinesisk import om 200 miljarder dollar, medan den kinesiska vedergällningen rör strafftullar på amerikanska varor värda 60 miljarder dollar.

För amerikaner innebär det nya importtullarna troligen högre priser på allt i från dammsugare till modem och servrar. I Kina kommer priserna på bland annat naturgas och flygplan att klättra uppåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer