Torbjörn Lodén har många års erfarenhet av Kina. Han anser att läget i Hongkong är mycket svårlöst och allvarligt. Foto: TT/SvD/Lars Pehrson

Kinaexpert: ”Ökat våld är Kinas skrämseltaktik”

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Hongkong fortsätter med eskalerat våld och ökad polisbrutalitet.

– Polisen har trappat upp våldet, troligen på order av Kina för att skrämma och kväsa upproret, säger Kinakännaren Torbjörn Lodén.

Sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter har blivit allt våldsammare. Nyligen filmades en polisinsats i tunnelbanestationen Prince Edward. Bilderna visar tungt utrustad kravallpolis som sprutar tårgas på nära håll mot passagerare inne i vagnarna. Ett antal personer får skador av batongslag och släpas bort.

”Våldet viktigt medel”

– Mitt intryck är att de styrande i Peking använder våldet som ett viktigt medel för att få slut på protesterna. Kina har mobiliserat hela sin propagandaapparat och drar nu åt tumskruvarna mot demonstranternas alltmer radikala krav. Det säger Torbjörn Lodén, professor emeritus i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet.

Demonstranter kastar brandbomber

De flesta protester genomförs fredligt men det finns rapporter om våldshandlingar och vandaliseringar från demonstranternas sida. Stenar och brandbomber har kastats mot polisen.

– Våldet medför att motståndarsidan tar sig rätten att slå tillbaka vilket också kan användas för att legitimera ett militärt ingripande från Peking, säger Torbjörn Lodén till SVT Nyheter.

”Ingen väg ur krisen”

Han anser att allt fler människor sluter upp bakom demonstranterna eftersom Hongkongs speciella status är hotad.

Men han ser ingen väg ut ur krisen.

Torbjörn Lodén har många års erfarenhet av Kina. Han anser att läget i Hongkong är mycket svårlöst och allvarligt. Foto: TT/SvD/Lars Pehrson

– När britterna lämnade Hongkong fick befolkningen informella försäkringar om att snart få utse sina egna ledare i fria val. Den överväldigande majoriteten i Hongkong kräver nu att dessa krav ska infrias. Ledningens vägran att lyssna leder till att alltfler går ett steg längre och kräver ett fritt och oberoende Hongkong, något som ledarna i Peking aldrig kan acceptera, säger Torbjörn Lodén.

 – Det är nu viktigt att omvärlden – också vår regering – gör klart att det är oacceptabelt att försöka kväsa protesterna i Hongkong med våld och att vi uppmanar myndigheterna i Hongkong och Peking att inleda en dialog om deras krav, anser han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.