Foto: Mark Schiefelbein/TT

Kinas ambassad reagerar på öppet kravbrev: ”Kränker Kinas suveränitet”

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska ambassaden i Stockholm reagerar nu på det öppna brev som över hundra internationella forskare och diplomater skrivit under på med krav på att Kina ska frige två kanadensiska medborgare. Enligt ambassaden kränker brevförfattarna Kinas suveränitet.

För en vecka sedan krävde 143 forskare och ex-diplomater i ett öppet brev att Kina skulle släppa den före detta diplomaten Michael Kovrig och affärsmannen Michael Spavor friges omedelbart och återförenas med sina familjer.

En av alla personer som skrev under brevet var Torbjörn Lodén, professor emeritus i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet.

– Utbyte med Kina på olika områden är väldigt viktigt både för Kina och för omvärlden. Men efter det att de kinesiska myndigheterna gripit dessa två kanadensare känns det tyvärr inte längre säkert att besöka Kina. Det är tragiskt, sa han till SVT Nyheter på söndagen.

Kina: ”Brev innehåller misstag”

Kinesiska ambassaden reagerar på måndagen på innehållet i brevet och menar att det innehåller två ”misstag”.

”För det första likställer de personer som forskar och har ett normalt utbyte mellan Kina och andra länder med de två kanadensare som kinesiska staten var tvungen att hantera eftersom deras aktiviteter utsatte Kinas nationella säkerhet för fara. Det här är respektlöst mot de människor som försöker skapa ett normalt och vänskapligt utbyte mellan Kina och resten av världen.

För det andra kränker de Kinas juridiska suveränitet. De försöker sätta press på Kina genom att offentligt begära att de två kanadensare som i enlighet med lagen utreds av kinesiska myndigheter ska släppas. Det här visar tecken på respektlöshet mot Kinas juridiska suveränitet och rättssäkerhetens grundtanke”, skriver ambassaden till SVT Nyheter.

Svenska UD: Kommenterar inte brevet

Kinas ambassad avslutar sitt svar med att påpeka att ”Kina välkomnar alla utländska medborgare, inklusive före detta diplomater, forskare och vanliga människor att ha ett normalt och vänligt utbyte med Kina. Så länge de lyder kinesisk lag finns det inte att oroa sig för.”

SVT Nyheter har sökt Sveriges utrikesdepartement för en kommentar. I ett mejl skriver UD att Sverige i enlighet med EU:s uttalande i frågan den 21 december ställer sig bakom den kanadensiska regeringens önskan om att Kina ska släppa de två männen.

”Vi förstår att frågan väcker engagemang hos många. Det är dock inte UD:s roll att kommentera initiativet till det öppna brevet eller dess innehåll”, skriver UD i mejlet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Huawei-bråket mellan Kina och Kanada

Mer i ämnet