Kinesiska forskare: Myrkottar kan ligga bakom coronautbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska forskare tror sig nu ha hittat en förklaring till hur det nya coronaviruset har spridit sig från fladdermus till människa. Hypotesen är nu att viruset använt djuret myrkottar som en sorts mellanvärd, rapporterar Reuters.

Tidigare trodde man att viruset smittade från fladdermöss till ormar – och sedan från ormar till människa. Men nu misstänker forskarna alltså att det är myrkottar som agerat mellanvärd.

Den nya tesen kommer efter att forskarna analyserat virusets arvsmassa och upptäckt att den till 99% var identisk med arvsmassan i den form av viruset som angriper myrkottar, rapporterar den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua news agency.

Coronapandemin

”Den här senaste upptäckten kommer att få en stor betydelse när det kommer till att förebygga och kontrollera ursprunget (av viruset, reds. anm.)”, skriver det kinesiska universitet som lett forskningen i ett uttalande.

Myrkottar är i dag fridlysta men trots detta jagas djuren ändå flitigt i Asien, då deras kött anses vara en delikatess och deras pansarlika fjäll tros ha medicinska egenskaper.

Inte helt säkerställt

Trots den nya upptäckten finns det många frågetecken som måste redas ut innan forskarna kan vara säkra på hur förloppet gått till, säger Dirk Pfeiffer, professor i veterinärmedicin vid Hong Kongs universitet, i ett uttalande till Reuters.

”Du kan bara dra mer slutgiltiga slutsatser om du jämför viruset mellan olika arter baserat på representativa prover, vilket det med största säkerhet inte gjorts här”, säger han.

Globalt nödläge

Hittills har över 31 503 människor smittats, varav en i Sverige, och minst 638 människor har mist livet.

Dem 30 januari beslutade Världshälsoorganisationen WHO att utlysa ett globalt nödläge med anledning av virusutbrottet. Sverige har även klassat viruset som en samhällsfarlig sjukdom.

Fakta: Myrkottar och virus

Myrkottar är en ordning däggdjur med en enda familj med sju arter i Asien och Afrika. Kroppen täcks av fjäll och de kraftiga klorna på frambenen används för att riva sönder termit- och myrbon.

Det virus som sprids i Kina just nu är ett så kallat coronavirus. Dessa virus är så kallade rna-virus, vilket innebär att dess arvsmassa inte består av dna, utan rna. Precis som två andra coronavirus, sars och mers, kan även detta virus orsaka svåra luftvägsinfektioner med lunginflammation och allvarliga andningsproblem som följd.

Källa: Nationalencyklopedin, med flera

 (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet