Forskarnas varning kommer efter att ha analyserat prover från 30 000 grisar mellan åren 2011 och 2018. Foto: Emil Langvad/TT

Kinesiska forskarlarmet: Ny typ av svininfluensa upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Kina har upptäckt en ny typ av svininfluensa som befaras ha potential att orsaka en pandemi. Viruset ska redan ha spridits till 10 procent av dem som arbetar med grisar i Kina, men det är ännu okänt om smittan kan spridas mellan människor. Det rapporterar The Guardian.

Coronaviruset har krävt mer än 500 000 människors liv och över tio miljoner har hittills smittats. Under måndagens pressträff varnade WHO för att världen, sju månader efter utbrottet, fortfarande är mitt i pandemin.

– Vi har det värsta framför oss, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Och nu hopar sig nya orosmoln. Kinesiska forskare varnar nu för att världen kan komma att tvingas tackla ytterligare en viruspandemi, rapporterar The Guardian.

Forskarna har upptäckt en ny typ av svininfluensa efter att ha analyserat drygt 30 000 prover från grisar mellan åren 2011 och 2018.

Många redan smittade

Enligt studien, som presenterades under måndagen, visar det nya viruset ”alla väsentliga kännetecken” på att anpassa sig för att smitta människor.

Det nya viruset, som fått namnet G4, är en genetiskt släkting till H1N1-stammen som orsakade svininfluensapandemin 2009. Enligt forskarna har redan en av tio som arbetar med grisar i Kina smittats av viruset. Antikroppstester visar även att drygt 4 procent av Kinas befolkning har exponerats för viruset.

”Är oroande”

Det saknas ännu bevis för att viruset kan smitta mellan människor. Trots det vill författarna till studien nu se brådskande åtgärder för att kontrollera smittan och undvika en ny pandemi.

”Att människor har smittats av G4-viruset är oroande eftersom viruset kommer att anpassa sig ytterligare till människor och därmed öka risken för en mänsklig pandemi”, skriver forskarna.

Angela Rasmussen, virolog vid amerikanska universitetet Columbia, menar dock att det inte finns någon anledning för allmänheten att få panik.

”Vår förståelse för vad som är en potentiell pandemisk influensastam är begränsad”, skriver hon på Twitter enligt CNN.

Drygt 60 procent av Sveriges befolkning vaccinerades mot svininfluensan, som började spridas över stora delar av världen 2009. Uppemot 500 av dem drabbades av narkolepsi.

I mitten av februari 2010 hade 27 dödsfall till följd av smittan registrerats i Sverige, enligt en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.