Klaner kan ta över strider i Misrata

Publicerad

Libyens regering aviserar ett byte av taktik i kampen om Misrata. Armén kan komma att dra sig tillbaka och låta lokala klaner ta över striden mot rebellerna.

Armén hindras av Natos flygattacker, sade Libyens biträdande utrikesminister Khaled Kaim till journalister.

Armén har fått order om att dra sig tillbaka från Misrata, enligt en skadad soldat som tagits till fånga av rebellerna.

-Vi blev uppmanade att dra oss tillbaka i går, sade soldaten till Reuters.

En annan militär svarade ja på frågan om regeringen förlorat kontrollen över Misrata, som varit belägrat under nästan två månader.

Beväpnar klaner
Enligt utrikesminister Kaim överlägger armén med lokala klaner om att dessa ska ta över kampen mot rebellerna i Misrata. En talesman för den libyska regeringen sade i torsdags att Libyen har börjat beväpna och utbilda klanmedlemmar runt Misrata.

Regeringen hävdar att Kadaffitrogna styrkor kontrollerar 80 procent av staden, men rebellerna uppgav i går att de har tagit flera viktiga byggnader.

Hundratals döda
Hundratals, både civila och stridande, har dött i Misrata under den sju veckor långa belägringen. Rebellerna har uttryckt missnöje med att Nato varit alltför försiktigt. Kaim sade däremot att USA:s beslut att använda obemannade flygplan, så kallade drönare, mot Kadaffistyrkorna, utgör ”ännu ett brott mot mänskligheten utfört av den amerikanska regeringen”.

I natt genomförde Natostyrkorna flyganfall mot centrala Tripoli. Tre människor dödades nära Muammar Kadaffis befästa komplex Bab al-Aziziyah, sade en libysk regeringstalesman som beskrev målet som en parkeringsplats. Reuters journalister på plats uppgav att det snarare verkade vara en underjordisk bunker. Bilar stod parkerade på det öppna området men det var omgärdat av en mur och bevakat av vakttorn och soldater, vilket antyder att det var något mer än en parkering.

Vill beväpna rebeller
Den amerikanske senatorn John McCain manade i går omvärlden att beväpna rebellerna i Libyen och erkänna deras nationella övergångsråd som Libyens legitima företrädare.

McCain, som var Republikanernas presidentkandidat i valet 2008, besökte rebellfästet Benghazi och träffade rebelledare där. Han avfärdade farhågor för att islamister skulle ha infiltrerat rebellernas skuggregering i östra Libyen.

-Jag har träffat dessa stora krigare och de är inte al-Qaida. Tvärtom så är de libyska patrioter som vill befria sitt land. Vi bör hjälpa dem att göra det, sade McCain.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer