Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s representanthus har fått en ny talman, efter många turer. Se när republikanen Mike Johnson väljs till posten i klippet. Foto: SVT

Republikanen Mike Johnson blir ny talman i USA

Uppdaterad
Publicerad

Mike Johnson har valts till talman i det amerikanska representanthuset. Johnson är den tredje republikanen som kammaren röstat om som ny talman sedan Kevin McCarthy avsattes i en omröstning i början av oktober.

Kongressens undre kammare har stått utan ordinarie ledare i 21 dagar. Utan talman ligger representanthusets arbete nere eftersom att inga lagförslag kan godkännas. Sedan dess har dessutom tre av Mike Johnsons partikollegor försökt väljas till posten – utan att lyckas.

Men tre veckor efter Kevin McCarthys historiska avsättning har det amerikanska representanthuset valt en ny talman: republikanen Mike Johnson.

Inte en självklar kandidat för republikanerna

51-årige Johnson har varit en högljudd anhängare till tidigare president Donald Trump och var en nyckelfigur i de misslyckade försöken att ogiltigförklara valet 2020.

Han står långt till höger i partiet är nu den minst erfarne talmannen på över ett sekel., men lyckades trots detta samla 220 röster redan i sin första omröstningsrunda, efter tre tidigare försök från tidigare partikollegor.

För att väljas till posten krävs 217 röster.

Vem är Mike Johnson?

Mike Johnson föddes 1972 i Shreveport, Louisiana. Han har varit ledamot vid USA:s representanthus sedan 2016.

Han är relativt ny i politiken och den minst erfarna talmannen i USA på ett sekel. Han är sedan tidigare jurist och tjänstgör för närvarande i justitiekommittén. Han har tidigare varit ordförande i den republikanska studiekommittén.

Han är framförallt känd för att  strax efter valet 2020 ha skickat han ett mejl från ett personligt epost-konto till alla republikaner i parlamentet och begärt underskrifter för en så kallad ”amicus brief”, med syfte att ogiltigförklara valet – i stöd till Donald Trump.

Trots att den tidigare presidenten sagt att han inte skulle stödja någon i valet av talman stödde han ändå Mike Johnson i ett inlägg på sin app Truth.

”Mitt förslag är att välja den ledande kandidaten Mike Johnson, och gör det snabbt! Kärlek, DJT”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.